Tolke klar til grønlandske patienter i Island

Kvaliteten i det islandske sundhedsvæsen er i top, og derfor er Grønland nu klar til at skrive under på en ny samarbejdsaftale med Island, fastslår chefen for Sundhedsdepartementet Ann Birkekær Kjeldsen. Den ny aftale betyder, at omkring 70 akutte patienter næste år skal behandles i Island.
05. december 2009 16:12

Grønland er klar til at sende patienter til Island i stedet for København.

- Vores indtryk af det islandske sundhedsvæsen er godt. De fører blandt andet statistik på kvalitet, og sammenlignet med andre lande ligger Island i top, siger chef for Sundhedsdepartementet Ann Birkekær Kjeldsen, der sammen med en større delegation netop har besøgt det islandske sundhedsvæsen.

Ifølge Ann Birkekær Kjeldsen er delegationen så imponerede over det islandske system, at samarbejdsaftalen mellem Grønland og Island bliver fornyet, og så er planen at sende omkring 70 akutte patienter til behandling i Island til næste år. Der er dog visse forhold omkring tolkning og indkvartering, der skal falde på plads.

- Der er en del grønlandske tolke tilknyttet det islandske sundhedsvæsen. Tolkene er dygtige, og de fungerer samtidig som et netværk for de grønlandske patienter. De har blandt andet skaffet kontakt til islandske patientforeninger, påpeger Ann Birkekær Kjeldsen og tilføjer:

- Island har den samme situation som her i Grønland, hvor mange alvorligt syge patienter kommer fra kysten og har deres pårørende med til sygehusene i byerne, og derfor har Island allerede opbygget logistik for indkvartering af pårørende. Så vi er positive, og der skal kun få justeringer til, før man også har det godt som grønlandsk patient i Island.

En af de helt store knaster er transporten af patienter til og fra Island, som kan blive besværliggjort på grund af vejret. Og hvad vil myndighederne så gøre for at undgå, at en akut patient strander i for eksempel Kulusuk?

- Akilleshælen er transporten. Især om vinteren kan det være uvejsomt at komme over Kulusuk, og det stiller krav til patienterne om at være selvhjulpne og friske, når de skal tilbage til Grønland. Men vi regner med cirka at sende patienter til Island med ambulancefly én gang om ugen, og så er der jo mulighed for at de patienter, der allerede er blevet behandlede, kan rejse tilbage til Grønland med det samme ambulancefly. Og det vil jo løse en del af problematikken, siger Ann Birkekær Kjeldsen.

Departementet regner med at kunne spare mindst 10 millioner kroner på at sende akutte patienter til Island i stedet for til Danmark. Den ny samarbejdsaftale med Island underskrives senest 1. marts 2010.