Tjenestemænd kan tjene tusindvis af kroner på pension

Hvis du er pensioneret tjenestemand, kan du få kronede dage, hvis du forlader Grønland. Det viser er en ny rapport, som udstiller forskellen i tjenestemandspensionen mellem Grønland og Danmark.
Tjenestemandspensionen skal være lige for alle i Rigsfællesskabet. Det mener Lærerforeningen IMAK, efter der er kommet nye tal frem om, hvor meget en tjenestemand på pension får i Danmark kontra herhjemme. Foto © : Nauja Møller / KNR
07. juni 2024 13:01

Når du som tjenestemandsansat forlader din arbejdsplads for aller sidste gang - og dermed også forlader arbejdsmarkedet - og overgår til din tjenestemandspension, kan du have kronede dage foran dig.

I hvert fald hvis du er villig til også at forlade Grønland.

Der er nemlig 10.000 kroners forskel på tjenestemandspensionen for en folkeskolelærer herhjemme og i Danmark.

Det viser en undersøgelse som Lærerforeningen IMAK står bag.

Rapporten viser, at tjenestemandspensionen i Danmark er blevet forhøjet af ni omgange siden 2019. Det er sket takt med, at priserne i Danmark også er steget. Herhjemme er der ikke blevet tilføjet en krone til tjenestemandspensionen siden 2018 på trods af, at alt også er blevet dyrere her.

Bedre vilkår trækker

Og det er problematisk, mener IMAK's forperson, Elna Heilmann, under offentliggørelsen af undersøgelsen.

- Det haster. Selvom vi for længst har fjernet denne forskelsbehandling i Grønland, så viser denne sag, at der stadig er en meget stor forskelsbehandling i rigsfællesskabet, og det kan vi heller ikke acceptere, siger hun.

Hun understreger, at IMAK arbejder for en ensartet ordning i hele Rigsfællesskabet, der skal sikre lige vilkår for alle uanset, om du har adresse på Færøerne, Danmark eller Grønland.

Men det er ikke kun den højere pension, folk flytter for, viser undersøgelsen. Også bedre muligheder for at få tildelt en bolig og de bedre sundhedsforhold i Danmark trækker og skaber en stor fraflytning her fra landet.

Hvis du er tjenestemandspensioneret fra eksempelvis en direktørstilling, kan du få op til 16.000 kroner mere udbetalt i måneden, viser undersøgelsens beregninger.