Tilskud til skoleelever fjernes

Fra 1. august bliver tilskuddet til elever i folkeskolernes ældste klassetrin efter al sandsynlighed fjernet.
28. april 2010 19:38

Godt 11.300 skattefrie kroner. Så mange penge fik de fattigste forældre til en elev i folkeskolens ældste klassetrin i tilskud i løbet af skoleåret 2008-2009.

Et flertal i familieudvalget bestående af koalitionspartierne mener, at sådanne tilskud hører under sociallovgivningen.

Tilskuddet skulle oprindeligt sikre, at børnene fortsatte skolegangen, så de ikke blev tunget til at arbejde for at bidrage til familiernes økonomi.

Men ydelsen er ikke tidssvarende, når der i dag er krav om 10 års skolepligt. Det mener IA's Jane Petersen, der repræsenterer flertallet i udvalget:

- Det kan ikke være rigtigt, at man skal betale børn for at gå i skole. Sådan hænger verden ikke sammen længere. Vi mener at skolen skal bruges til at lære børn noget. Og det er forældrenes ansvar, at børnene går i skole.

Oppositionens repræsentanter i udvalget vil beholde tilskuddet. Afskaffelsen vil ramme landets fattigste hårdt, mener Atassuts Knud Kristiansen:

- Teenagerne fortæller, at de vil blive nødt til at tage arbejde. Det gælder nok ikke alle, men generelt vil frafaldet af tilskuddet påvirke familiernes og de enkelte unges liv, siger han.

Forslaget vakte enorm debat under efterårssamlingen. I dag skal det 2. behandles i Inatsisartut.