Tilladelse til sassatfangst skabte glæde

Departementet for Fiskeri og fangst gav i går, fredag tilladelse til såkaldt sassatfangst ved de to våger i isen, hvor en stor flok narhvaler har værret spærret inde siden i forgårs, 10 kilometer fra Kangersuatsiaq.
Skrevet af Karsten Sommer
03. marts 2012 13:28

Sassatfangst opstår når hvaler samles ved våger i isen, hvor de forsøger at trække luft, og hvor det bedømmes at dyrene under alle omstændigheder er dømt til at dø, fordi de ikke kan slippe væk.

- Vi har en formular med 16 spørgsmål omkring omstændighederne på stedet, og på grundlag af de svar vi har fået fra blandt andet den lokale jagtbetjent, har vi skønnet at dyrene alligevel vil omkomme, og har derfor givet tilladelse til sassatfangst, siger Nette Levermann fra Departementet for Fisker, Fangst og Landbrug

Tilladelsen betyder også at narhvalerne, der fanges, ikke trækkes i kvoten, fastslår Departementet.

Og tilladelsen skabte lettelse og glæde blandt fangerne i dag.

- Fangere fra flere bygder er kommet hertil, fortæller fanger Edvard Kristiansen fra Kangersuatsiaq, på en telefon helt ude ved den 20 meter brede våge på isen.

- Der er indtil nu fanget over 100 narhvaler, siger Edvardt Kristiansen, der også ved hjælp af spejle, leder efter druknede narhvaler under isen.

En del af fangerne har overnattet på isen i forgårs. I går opdagede de at en  isbjørnemor og dens unge også havde deltaget i festlighederne, og havde sat et narhvalshoved til livs, som de havde hentet i nattens mulm og mørke.

I går var der omkring 50 fangere fra de nærliggende bygder forsamlet ved vågen i højt solskin og godt vejr.

Mange er i gang med at flænse de over 100 hvaler, og gøre kødet og mattakken klar, så det kan blive transporteret hjem.

Edvard Kristiansen skulle i går selv transportere kød og mattak af de tre narhvaler han har fanget, heraf to med narhvalstand.

Han og andre af fangerne planlægger at sælge kød og mattak til de mange der ringer og bestiller fra kysten.

Da der ingen indhandlingssteder findes i og omkring Upernavik, må de mange dyr, der indtil nu er fanget, sælges privat, slutter Edvard Kristiansen.