Tiligere PET-chef: Stadig nødvendigt at skygge borgerne

Der er stadig brug for, at PET overvåger og holder øje med privatpersoner. Det vurderer den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.
24. juni 2009 13:49

Trusselsbilledet er bare et helt andet end den gang, det var de politiske yderfløje, der blev overvåget. Specielt efter 11. september 2001, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er jo primært den islamistiske terrorisme, der er i PET's sigtekorn. Men dernæst, og det må man jo ikke glemme, foregår der stadig spionage på dansk jord. Der har PET også en rolle i at overvåge og forhindre, at den spionage får skadevirkninger for det danske samfund, siger Hans Jørgen Bonnichsen til DR.

I dag gælder de samme regler, som blev fastsat af politikerne i 1968, altså at det ikke er tilladt at overvåge borgerne alene på grund af deres religion eller politiske holdning. Og derfor kan debatten om PET blusse op igen, for eksempel om overvågning af islamister, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

- Det er næsten lige som om, der er en tradition for, at man hvert tiende år går ind og kigger tilbage på en efterretningstjenestes virke, så det vil jeg ikke være afvisende over for. Derfor er det også vigtigt, at man nu får moderniseret kontrolforanstaltninger der gør, at man kan undgå at komme i en lignende situation, siger Hans Jørgen Bonnichsen.