Tilgængelighed for handicappede ikke dyr affære

Hvis entreprenørerne allerede fra byggeriets begyndelse tager hensyn til, at handicappede skal kunne komme rundt, og man udnytter niveauforskellene i terrænet, koster det ikke ekstra, fortæller ekspert.
12. marts 2010 09:50

Det behøver ikke at koste millioner af kroner at gøre bygninger tilgængelige for handicappede. Sådan lyder det fra seniorkonsulent Søren Ginnerup fra Statens Byggeforskningsinstitut, der onsdag holdt oplæg ved et seminar i Sisimiut.

Først og fremmest kan entreprenørerne allerede fra begyndelsen af byggeriet sørge for trin-fri-adgang. Det kunne man have gjort ved omkring 2/3 af de eksisterende bygninger i Sisimut - uden at det havde kostet ekstra.

Mange steder kan man også udnytte niveauforskellene ved at hæve terrænet foran en indgang. Ved at lægge jord og asfalt kan man skabe en flade med et svagt skrånende terræn, som kørestolene kan rulle op ad.

En meget billig løsning, som kan bruges ved mindre niveauforskelle, fortæller Søren Ginnerup:

- Der er hverken ramper, håndlister eller andet. Ting som normalt koster en hel del penge at etablere. Ved at udnytte niveauforskellene koster det ikke ret meget, og der er ikke meget vedligehold.

Generelt er eksperten faktisk imponeret over tilgængeligheden for handicappede i Sisimiut:

- Jeg vil umiddelbart tippe, at andelen af offentlige bygninger, hvor du kan komme ind trinfrit i Sisimiut er på højde med, hvad du ser i gennemsnit i danske byer. Det havde jeg bestemt ikke forventet.

Onsdagens seminar var arrangeret af Qeqqata Kommunia og Departementet for Boliger.