Tilfældig fordeling af uddannelsesbilletter

Kommende Ph.d. beskriver udvælgelseskriterierne for de skoleophold i Danmark, som grønlandske børn i 60'erne og 70'erne blev sendt på.
11. marts 2010 10:27

Det var ofte helt tilfældigt, hvilke børn der fik billet til en uddannelse i Danmark.

Det forklarer Christian Ydesen som skriver Ph.d. afhandling om de grønlandske uddannelsestests, der i 1961 til 1976 blev brugt til at afgøre, om et grønlandsk barn skulle sendes på skoleophold i Danmark. I alt 1530 børn blev i denne periode sendt et år til Danmark på skoleophold.

For at blive sendt til Danmark skulle børnene igennem en tredelt udvælgelse. Først en boglig eksamen med en dansk, grønlandsk og matematisk del. Så blev de evalueret af deres egen lærer og i sidste ende besluttede skoledirektøren i Nuuk, hvem der blev sendt til Danmark på et års skoleophold.

Alligevel var det ofte tilfældigt, hvem der fik billet til en uddannelse, mener Christian Ydesen:

- Lærereevalueringerne var funderet i nogle meget forskellige kriterierer rundt omkring på de forskellige skoler. Tilfældigheden blev forstærket yderligere af, at skoledirektøren i Nuuk havde nogle andre hensyn at tage, som drejede sig om de danske plejefamiliers ønsker, som for eksempel køn og alder, og han skulle også tage hensyn til, hvor mange penge der var til projektet, forklarer Christian Ydesen.

Desuden var danskkundsskaber det altoverskyggende faglige kriterie for, hvem der blev sendt afsted.

Det var børn i 5., 6. og 7. klasse der blev sendt til Danmark. Opholdet var fra 1966 til 1971 den eneste mulighed børnene havde for at komme i betragtning til realskolen, da der ikke fandtes nogle forberedelsesklasser i Grønland.