Tilbud: halv liter cola 200 kroner

I Kullorsuaq er man ved at løbe tør for helt basale varer.
21. maj 2014 06:09

Der er så stor mangel på sodavand i Kullorsuaq, at bygdens folk er begyndt at sælge dem til hinanden. På Facebook satte en ung kvinde i byen forleden en halv liter cola til salg for 200 kroner, andre har solgt sodavand for 80 kroner.

Og det er ikke kun lækre varer som sodavand, saftevand, chips og frugt, som der ikke er mere af. I Kullorsusaq er der gået 7 måneder siden sidste skib, og der mangler nu også basisvarer, fortæller bygdeboere til KNR. Det er der en god forklaring på, siger kædedirektør i KNI Frederik Olsen.

- Det sker selvfølgelig, at der mod forventninger sker hurtigere salg af nogen varegrupper, og så bliver de udsolgt hurtigere.

Nogle år kommer der for eksempel flere fiskere til bygden end året før, hvis der for eksempel er lukket for indhandling i syd. Så kan butikken komme til at mangle varer pludselig, fordi man har købt ind ud fra salgstallene fra året før, siger han.

oldbarheden og den begrænsede lagerstørrelse spiller en stor rolle. I Kullorsuaq er man vant til at løbe tør for for eksempel sodavand så tidligt som marts måned, men det er nyt i år med havregryn, magarine og bleer.

Frederik Olsen siger, at havregrynene er på vej. Han ærgrer sig, for bygdens Pilersuisoq har gjort meget, for at sikre basale varer i butikken. Som et eksempel har de netop modtaget tørmælk med helikopter, siger han. Men der er mange varer, der stadig mangler i Kullorsuaqs Pilersuisoq.

- Jeg har hørt, at der også mangler toiletpapir, køkkenrulle, babytøj og vådservietter, skriver en kvinde til KNR. Men KNI afviser, at der mangler toiletpapir. Bleer er kædedirektøren mere usikker på.

I år har KNI fået 36 millioner fra finansloven til at sikre varer både til KNI's 36 butikker og til deres brændstofforsyning til de store byer.

Hvad bruger I alle de 36 millioner på?

- Vi har mange udgifter, det ligger i selve definitionen af vores opgaver, at vores butikker ofte ikke kan betale sig økonomisk.

Frederik Olsen kommer til sidst med et halvt løfte til forbrugerne i Kullorsuaq. RAL's skib Vestlandia vil stævne ind i Kullorsuaq den 11. juni.

I Selvstyrets servicekontrakt med KNI står der, at butikkerne skal opretholde et fastlagt basissortiment og prisniveau.