Forsker: Video med fake news er problematisk

En populær facebook-video indeholder manipulerende oplysninger om Grønlands økonomi, og det er stærkt problematisk mener en samfundsforsker.
Foto © : KNR
04. december 2017 08:15

Bloktilskuddet går i sidste ende bare tilbage til Danmark - blandt andet i form af løn til udefrakommende, der arbejder her i landet.

Det antyder en video på Facebook-siden Isumasiorfik, som indtil nu er set mere end 17 tusind gange og delt af 284.

Men der er ifølge en samfundsforsker bare det problem, at det rent faktisk er fake news.

 - Det er det bestemt, fordi det indgyder en forestilling om nogle økonomiske forhold og relationer, som ikke har bund i virkeligheden, siger Birger Poppel, samfundsforsker ved ilisimatusarfik.

I videoen antydes det, at hele bloktilskuddet på omkring 3,7 milliarder kroner fra danske stat alligevel bare ender i Danmark.

Poppel: Sådan kan regnestykket ikke gøres op

Manden bag videoen - Qarsoq Høegh-Dam - påpeger, at udefrakommende hvert år tjener omkring 2,7 milliarder kroner her i landet, og så er der en milliard tilbage af bloktilskuddet:

 - Og her er ikke nævnt den evige import af varer fra Danmark, videresalg af fisk og de penge, som ender i Danmark, når grønlændere holder ferie i Danmark, lyder det fra Qarsoq Høegh-Dam i hans video.

Men sådan kan regnestykket ifølge Poppel ikke gøres op, da bloktilskuddet indgår som en del af den samlede grønlandske økonomi:

- Det er penge, der eksempelvis bliver brugt til velfærdsydelser i Grønland, og det er penge, der bliver brugt til aflønning og i den udstrækning, at det bliver brugt til aflønning, så er det også penge, der bliver betalt skat af i Grønland, som derfor kommer til at cirkulere her i landet, siger Birger Poppel.

Derfor kan man ifølge samfundsforskeren ikke konkludere, at bloktilskuddet går tilbage til Danmark.

Poppel: Det er ekstremt uheldigt

Birger Poppel mener derfor, at videoen er med til at sende et forkert signal om den grønlandske økonomi:

- Jeg synes, at det er ekstremt uheldigt, hvis der skulle skabes en fornemmelse af, at det beløb der kommer fra Danmark, det er relativt ligegyldigt, fordi det ryger ud af landet igen.

Qarsoq Høegh-Dam siger til KNR, at han ikke påstår, at hele bloktilskuddet ryger ud af landet. Han stiller blot spørgsmålstegn ved, om det gør.

Til spørgsmålet om han kan forstå bekymringer om, at et manipulerende indslag kan fordreje en samfundsdebat, svarer Høegh-Dam, at der er ytringsfrihed for alle.

Af finansloven fremgår det, at landskassen samlet har indtægter for knap syv milliarder kroner. Lidt over halvdelen - 3,8 milliarder kommer fra bloktilskuddet fra Danmark.