For tidligt at sige om hvalerne led overlast

Danske rådgivere advarede i efteråret Selvstyret mod, at en sårbar bestand af narhvaler risikerede at tage skade af Cairn Energys seismiske undersøgelser i Baffin Bugten. Og undersøgelser af konsekvenserne kan godt lade vente så længe på sig, at man ikke kan tage højde for dem, når dette års ansøgninger nu skal vurderes.
Skrevet af Mads Fisker
14. februar 2012 09:48

Det skriver fagbladet Ingeniøren, der har talt med en af de forskere, som Selvstyret bad om at vurdere risikoen ved at give olieselskabet lov til at lede efter olie ved hjælp af såkaldt 3D-seismik; metoden betyder, at man sender kraftige lydbølger gennem vandet, men i det aktuelle tilfælde bevægede man sig altså ifølge eksperterne faretruende tæt på et område, som kræver særlige hensyn.

- Vi skrev, at der var risiko for at skræmme narhvalerne bort fra dette vigtige sommeropholdssted, hvor også fangere fra to bygder tager på narhvalfangst om sommeren. Vi ved, at narhvalerne er særligt følsomme over for støj, og alt tyder på, at disse narhvaler ikke har alternative opholdssteder, siger seniorforsker David Martin Boertmann fra Det Nationale Center for Miljø og Energi til Ingeniøren.

Uanset den melding fik Cairn Energy altså grønt lys på betingelse af, at man kun sendte lydbølgerne ud, når hvalerne umiddelbart ikke var i nærheden. En observatør skulle således holde udkig, men selskabet havde ingen chance for at vide, om der vitterligt var hvaler i nærheden, som blot holdt sig væk fra havoverfladen, skriver Ingeniøren.

Et apparat, der kan registrere hvallyde under vand, er nemlig først blevet lovpligtigt siden efterårets undersøgelser, lyder det. Samtidig holdt myndighederne ikke opsyn med Cairn Energy, så når selskabet oplyser, at man ikke observerede hvaler, har man intet andet valg end at stole på det.

Til gengæld krævede Selvstyret, at man nærmere undersøgte, hvordan seismisk støj breder sig i området, hvor det altså i værste fald kan forvolde hvalernes ører fysiske skader og skræmme dem væk. Men de amerikanske geofysikere vil først være klar med deres resultater i løbet af foråret, skriver Ingeniøren.

Dermed er det usikkert, om myndighederne og Det Nationale Center for Miljø og Energi kan nå at tage højde for dem, når man nu skal behandle Cairn Energys og en række andre selskabers forventede ansøgninger om nye seismiske undersøgelser denne sommer.

- Det er lidt sent, vi får resultaterne, men forhåbentligt vil vi få dem inden, vi skal til at vurdere nye ansøgninger, lyder det fra seniorforsker David Martin Boertmann over for Ingeniøren.

Af samme grund er det altså også for tidligt at sige noget om, hvorvidt narhvalerne rent faktisk led overlast i forbindelse med sommerens seismiske undersøgelser.

I øjeblikket behandler DCE de foreløbige ansøgninger om seismiske målinger fra olieselskaberne. Senest 1. marts skal selskaberne så aflevere deres endelig ansøgning, og herefter vil Råstofdirektoratet have et samlet overblik over aktiviteterne, skriver Ingeniøren.