Tidligere statsminister står anklaget

Islands tidligere statsminister Geir Haarde er ufrivillig hovedperson i landets første rigsretssag nogensinde, der igår blev indledt Reykjavik. Det skriver Ritzau.
08. juni 2011 07:17

En sag, som hovedpersonen selv kalder for politisk forfølgelse, og som han derfor kræver droppet med øjeblikkelig virkning. Haarde står anklaget for sin rolle under finanskrisen, hvor den islandske stat måtte overtage alle landets store banker, da de krakkede på stribe i efteråret 2008 med gigantiske tab.

Anklagerne mod den 60-årige Geir Haarde bygger på en hvidbog om finansskandalen, der blev offentliggjort i foråret. Han beskyldes for at have lukket øjnene for diverse advarsler om, hvor alvorligt det stod til med landets banker.

Haarde nægter dog, at han bærer et ansvar for det islandske bankkrak, Han mener, at rigsretssagen med otte parlamentsmedlemmer og syv jurister som dommere er en politisk skueproces med inhabile dommere.

- Anklagerne er latterlige. Især fordi beslutningerne, som min regering tog i tiden op til sammenbruddet, har vist sig at være de rigtige, fastslog Haarde.

Haarde risikerer op til to år i fængsel, hvis han kendes skyldig.