Foto: KNR

Tidligere borgmester og landstingsmedlem dømt for drab

Den tidligere Atassut-politiker Jakob Sivertsen blev i september dømt for drab på sin kones niece. Han har valgt at anke foranstaltningen til Landsretten.

Fredag den 13. januar i år blev en ældre mand anholdt for at have skudt og dræbt en kvinde i Tasiilaq. I september afsagde Sermersooq Kredsret dom i sagen: 6 års anstaltanbringelse.

Den ældre mand har siden vist sig at være den tidligere borgmester i Ammasalik og tidligere medlem af Landstinget, 73-årige Jakob Sivertsen. Det bekræfter flere kilder overfor KNR.

Den tidligere borgmester erkendte i retten, at han havde skudt kvinden, som er i familie med hans kone, om eftermiddagen fredag den 13. januar, viser en aktindsigt i rettens dokumenter, som KNR har modtaget.

Kom tilbage

Jakob Sivertsen fortalte i retten, at kvinden havde været på besøg tidligere på dagen, som hun så ofte var. Omkring klokken 17, hvor det var blevet mørkt, vendte hun tilbage og slog en rude i stykker og sparkede på døren.

Kvinden begyndte at kigge på en kniv på bordet, hvilket fik ham til at true med at skyde hende, hvis hun ikke forlod stedet med det samme. Da hun ikke gjorde, som han sagde, skød han hende, forklarede han.

I retten forklarede han videre, at han ville have skudt hende i armen, men at han gled og ramte hende i brystet, så hun væltede. Han forklarede, at han skød hende i nødværge for at beskytte sig selv og sin dårligt gående kone.

Ifølge ham selv kunne han ikke nå over til telefonen og kontakte politiet, men han erkendte samtidig, at han var nået ind i et andet rum for at hente sin riffel, inden vinduet gik i stykker.

Ødelagde rude

Kvindens sindstilstand var genstand for flere vidneudsagn, da drabssagen kørte i Sermersooq kredsret. Et mandligt vidne fortalte, at kvinden mødte op ved huset og slog med begge hænder på døren og vinduet, som gik i stykker, mens hun bad om at få sin mobiltelefon. Men kvinden virkede ikke truende.

Han hørte Sivertsen sige til kvinden, at hun skulle gå væk, ellers ville han skyde hende. Men det fik hende ikke til at stoppe med at bede om sin telefon.

Vidnet kontaktede politiet, som ikke nåede frem, inden Jakob Sivertsen affyrede sin kaliber 243 riffel mod kvinden.

Derfor kontaktede vidnet igen politiet og bad dem sende en ambulance, som ankom til stedet 15-20 minutter senere.

I mellemtiden talte vidnet med kvinden, efter hun var blevet skudt. Han forsøgte at udspørge hende, men han forstod ikke, hvad hun sagde. Samtidig stod Jakob Sivertsen stille i døren ind til huset.

Konen så niece på jorden

Jakob Sivertsens kone fortalte i retten, at hun ikke opfattede, hvad der skete. Hun hørte et skud, og så kom hendes datter ind i huset og hentede hende.

Udenfor huset så konen sin niece ligge på jorden, og hun forsøgte at tale til hende. 'Hvad laver du?' spurgte hun, inden datteren svarede, at niecen var død.

Ifølge Sivertsens kone har der aldrig været problemer med niecen. Hun er hjælpsom, og hun har aldrig hørt et ondt ord fra niecen.

Datter nåede ikke frem

Jakob Sivertsens datter blev også ført som vidne i retten. Hun fortalte, at hendes far ringede til hende og fortalte, at et vindue var blevet smadret i huset, og hun gik derfor over til sine forældre.

LÆS OGSÅ Tasiilaq holdt fakkeloptog efter tragedier

På vej derover hørte hun et skud, og hun så kvinden ligge på jorden, da hun nåede frem. 'Han skød mig, han skød mig', sagde kvinden på jorden. Samtidig stod Jakob Sivertsens ved vinduet, hvor han var ude af sig selv. Han fortalte sin datter, at han ville have ramt hende på armen. Det var en fejl, at han havde skudt hende, genfortalte datteren.

Dømt for manddrab

Retten idømte 21. september i år Jakob Sivertsen seks års anstaltanbringelse for manddrab.

Jakob Sivertsen forklarede i retten, at han skød i nødværge for at forsvare sig selv og sin kone. Den forklaring accepterede retten ikke. I domsbogen kan man læse, at retten lægger til grund for sin afgørelse, at flere vidner har sagt, at hans kvindelige offer ikke var vred.

LÆS OGSÅ Kriseberedskab i Tasiilaq får ekstra hjælp fra Nuuk

Derudover skriver retten, at han kunne have brugt tiden, hvor han hentede sin riffel i et andet rum, til at kontakte politiet. Han nåede også at ringe til sin datter og fortælle om den knuste rude, inden han affyrede skyd mod sit offer.

Jakob Sivertsen burde også vide, at kvinden kunne dø, hvis han havde ramt hende i armen, fordi han skød med en kaliber 243 riffel, som han normalt bruger til isbjørn og andre store fangstdyr.'

Tasiilaq i sorg

Dermed er der sat et foreløbeligt punktum i sagen, som var med til at udløse en større krise i Tasiilaq i januar. På samme tidspunkt som drabet begik to borgere i byen selvmord. Kommuneqarfik Sermersooq sendte et krisehold til byen, og borgmester Asii Chemnitz Narup rejste også til byen for at tale med borgerne.

Jakob Sivertsen har anket foranstaltningen til landsretten, oplyser anklagemyndigheden hos Grønlands Politi. Der er endnu ikke fundet en dato for ankesagen.

Tidligere vakt opsigt

Det er ikke første gang, Jakob Sivertsen trækker overskrift i grønlandske medier.

I 2005 nægtede Atassut at lade ham stille op til Landstingsvalget for partiet. Han valgte i stedet at stille op som enkeltkandidat til valget.

LÆS OGSÅ Efterforsker drab i Tasiilaq

Atassut traf deres beslutning, efter en episode i Kangerlussuaq, hvor Sivertsen i beruset tilstand var kommet op at toppes med personale fra Air Greenland, fordi de ikke ville lade ham på ombord på flyveren mod Kulusuk. Efterfølgende blev han anholdt og sendt i detentionen, og det var mere end partiet ville tillade. Jakob Sivertsen fik 66 stemmer ved valget.

Oplysningerne i artiklen stammer fra retsbøger og domsbøger fra Sermersooq Kredsret, artikler på KNR.gl og aviserne Sermitisiaq og AG og oplysninger fra anklagemyndigheden.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt