Thorshavn danner rammen om rigsmødet

Det årlige rigsmøde mellem Rigsfællesskabets tre politiske ledere statsminister Lars Løkke Rasmussen, formanden for naalakkersuisut, Kuupik Kleist og lagmand Kaj Leo Holm Johannesen indledes i dag i Thorshavn på Færøerne.
09. juni 2011 09:11

Der er ikke offentliggjort en dagsorden for mødet mellem de tre politiske ledere, men rigsmøderne er et uformelt forum, hvor de tre landes politiske problemstillinger og eventuelle uenigheder kan tages op.

Velinformerede kilder oplyser imidlertid, at der blandt andet skal drøftes en fælles arktisk strategi, som en opfølgning på Arktisk Råds møde i Nuuk i maj. I den forbindelse ventes det også, at placeringen at den kommende Arktiske Kommando, der er sammenlægning af Færøernes Kommando og Grønlands Kommando, er med på dagsordenen.

Samtidig ventes det også, at problemerne omkring placeringen betalingen for den nye lukkede anstalt i Nuuk er med på emnelisten. Her staten hidtil afvist at betale byggemodning på det areal, som Kommuneqarfik Sermersooq har anvist ved jerndumpen i Nuuk.

Også spørgsmålet om en ny tilbundsgående undersøgelse af de påståede CIA-flyvninger i grønlandsk luftrum kan ventes behandlet sammen med en fælles holdning til sikkerheds-standarderne for olieaktiviteterne i Arktis.

Rigsmødet holdes i det færøske landsstyres hovedsæde på Tinganes i Thorshavn. Men det indledes med en hyggetur til Mykines, hvor også de tre politiske lederes hustruer er med. Det er de også ved lagmandens midddag i aften  på Østerø.

De danske og grønlandske delegationer rejser fra Færøerne i morgen. Og på tirsdag rejser Kuupik Kleist videre til en række møder i Bruxelles, hvor han skal mødes med repræsentanter for EU-parlamentet, EU-kommissionen og NATO.

Kuupik Kleist vender efter planen tilbage her til landet fredag den 17. juni