Thala Hansen oplevede drama på Christiania

En 25-årig mand er varetægtsfængslet efter skyderi på Christiania. Og stemningen er mærket efter den voldsomme skudepisode. Det fortæller en grønlandsk beboer på Christiania.
Thala Hansen
Foto © : Thala Hansen
01. september 2016 15:52

 - Stemningen er meget intens. Vi føler med ofrene. Pistoler er jo forbudt herude, og vold er uacceptabelt, men desværre er der nogen udefra, der laver sådan nogle ting herude, siger Thala Hansen.

Hun hørte ikke selv skudsalverne sent onsdag aften, da to politibetjente og en civil borger blev skudt på Fristaden. Men hun oplevede det efterfølgende drama.

- Jeg sad nede på vores værthus, og lige pludselig kom politiet ind og bad os om at vise vores hænder. Vi blev gennet ud en af gangen og alle blev tjekket, fortæller Thala Hansen til KNR.

Onsdag aften var politiet massivt til stede på Christiania, hvor de jagtede gerningsmanden. Ifølge Thala Hansen blev alle, der ønskede at forlade området fotograferet, tjekket og registreret, inden de fik lov til at gå.

Situationen var så alvorlig onsdag aften, at politiet specialstyrker rykkede ind, hvilket den grønlandske christianit så med egne øjne.

- Det var ikke de sædvanlige betjente, der plejer at komme herude. De havde maskingeværer, var maskerede og havde meget kraftige lygter, som de gik og ledte med, fortæller hun.

Thala Hansen slår fast, at den 25-årige mand, der er anholdt i sagen, ikke er christianit.

- Det ved vi, fordi der er nogle, der kender vedkommende. Vi har nogle simple regler, som desværre ikke bliver respekteret af folk udefra. Det er heller ikke christianitter, der kaster sten efter politiet. Det er folk udefra byen, siger Thala Hansen, der pointerer, at hun udelukkende udtaler sig på egne vegne.

For skadet til at møde op i retten

Den 25-årig mand, der skal have skudt to politifolk og en borger, er torsdag blevet varetægtsfængslet.

Det skete i et grundlovsforhør for lukkede døre i Københavns Dommervagt. Manden var ikke selv til stede. Han blev alvorligt såret, og hans tilstand er kritisk, efter at han selv blev skudt af PET's Aktionsstyrke torsdag morgen i Tårnby på Amager.

Han er sigtet for tre drabsforsøg efter at have affyret flere skud på Christiania onsdag aften.

Her blev en civil politimand ramt i hovedet og er meget alvorligt såret, mens en anden civilbetjent blev ramt, men ikke livsfarligt. En tredje mand blev ramt af et skud i benet.

Ifølge sigtelsen skulle den 25-årige have råbt: "Er du også fucking panser" efter det tredje offer, som altså ikke var politimand.

Skudepisoden skete ifølge sigtelsen, da to civilklædte politifolk standsede den 25-årige mand, der kom cyklende på Christiania onsdag aften.

Ud over de tre drabsforsøg er den 25-årige sigtet for handel med 48 kilo hash og for at være i besiddelse af en kaliber 22 pistol, da han blev anholdt.

Manden har ifølge anklagemyndighedens sigtelse affyret flere skud efter hinanden og skudt de to civilklædte politifolk og en borger ved bygningen Fredens Ark på Christiania.

I retten er det kommet frem, at han ud over drabsforsøg er sigtet for hashhandel med 48 kilo hash, 2,7 kilo skunk, 2,7 kilo pot, 1476 joints og 399 store joints samt hasholie og 51 hashkager.

Han er også sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, da han havde en pistol af kaliber 22 med tilhørende ammunition under anholdelsen.

Under grundlovsforhøret i dommervagten er dørene blevet lukket døre, selv om sagen har interesse for offentligheden.

Det sker af hensyn til politiets efterforskning. Der kan ifølge anklagemyndigheden nemlig være andre medgerningsmænd, som ikke bør kunne følge med i efterforskningen igennem pressen.

/ritzau/