Testsatellit kom endelig i luften

Søndag lykkedes det for de danske satellitstuderende ved Aalborg Universitet at få en selvbygget testsatellit op i 35 kilometers højde ved hjælp af en ballon.
Skrevet af Karsten Sommer
12. oktober 2009 14:35

Satellitten skal, når den er færdigudviklet, operere i 700 kilometrs højde over Grønland, hvor den skal lytte efter såkaldte AIS-signaler fra skibe. AIS er et signal, som alle større skibe skal udseende regelmæssigt, så man blandt andet kan fastslå deres position.

Testsatelitten, som foreløbig kun er 10 gange 10 centimeter stor, blev efter aflysning i onsdags endelig sendt vellykket afsted i går fra det svenske rumfartscenter Esrange nord for Kiruna i Nordsverige.

Efter et par timers flyvning blev luften taget ud af ballonen, og klokken 15.25 landede den i god behold 205 kilometer fra opsendelsesstedet.

I 2010 eller 2011 er det meningen, at satellitten skal opsendes for alvor. Den endelige udgave, der skal hjælpe med at overvåge skibstrafikken over Grønland, bliver noget større og skal til sin tid sendes op med raket og operere i 700 kilometers højde.