Tele-Post: Vi kan blive flere til at betale for søkablet

Nunavuts regering vil lave hurtigt internet i Iqaluit via Nuuk. Det kan betyde, at der bliver flere til at betale for søkablet, siger direktør i Tele-Post.
Ifølge Tele-Post kan en ny søkabelforbindelse til Iqaluit blive en fordel for kunderne i Grønland. Arkivfoto Foto © : Simon Uldum / Arkiv
Skrevet af Thomas Munk Veirum
28. august 2019 07:32

Byen Iqaluit i Nunavut skal kobles på internettet, og planen er, at der lægges et søkabel fra Iqaluit til Nuuk. 

Ifølge Tele-Post kan projektet blive en fordel for selskabets kunder her i Grønland.

- Betydningen for os i Grønland kan jeg næsten kun se som positiv, siger wholesaledirektør i Tele-Post, Flemming Drechsel.

Ud over at hjælpe borgerne i Iqaluit til en langt bedre forbindelse til internettet, end de har i dag, bliver der nemlig også flere til at betale for driften af søkablet.

- Et af de problemer, vi har haft, siden søkablet blev bygget, er, at vi er relativt få mennesker om at bruge det. Så at der kommer flere mennesker til at bruge søkablet og være med til at betale for driften er jo en fordel, siger Flemmind Drechsel og understreger:

- Forbindelsen til folk i Grønland vil overhovedet ikke ændre sig. Der er rigeligt med kapacitet i søkablet.

Nuuk er korteste vej til hurtigere internet

I dag har Iqaluit-borgerne adgang til internettet via en satellitforbindelse, som vi også kender her i landet fra ØstGrønland og Nordgrønland.

Den type forbindelser er dyre, langsomme og ustabile, forklarer Flemming Drechsel.

- De ønsker selvfølgelig, ligesom vi har oplevet i det meste af Grønland, at overgå til højere hastighed og mere stabile forbindelser, siger Flemming Drechsel.

Og her er den korteste vej til hurtigere internet via Nuuk, da der er endnu længere afstande til de canadiske internetforbindelser sydpå.

- Man skulle ikke tro det, men det er faktisk den korteste afstand.

Canadisk regering har lovet 766 millioner til projektet

Nunavut har ifølge CBC News indtil videre fået tilsagn om 766 millioner kroner fra regeringen i Canada til projektet, og derudover vil Nunavut selv bruge yderligere 152 millioner kroner.

Tele-Post vil i den kommende tid tale med myndighederne i Nunavut om, hvordan de kan bruge adgangen til det grønlandske søkabel:

- Så må den kommende tid vise, hvordan det samarbejde kan komme til at forløbe, men vi er rigtig glade for henvendelsen, siger Flemming Drechsel.