Tele: Længere søkabel kan hindre kæmpenedbrud

Et søkabel længere op ad Vestkysten vil ikke kun levere hurtigere internet, men også kunne være alternativrute for data ved radiokædenedbrud i fremtiden, lyder det fra Tele.
08. juni 2014 15:18

I går eftermiddag kunne Tele melde ud, at de med møje og besvær havde fået repareret DYE ONE-stationen, så radiokæden og store dele af landets tele- og handelssystemer kunne tages i brug igen.

Udover telefoner i Sisimiut og Kangerlussuaq har bygdernes Pilersuisoq-butikker og også mange lufthavnsbutikker i mange dage nu måttet køre med ren kontantbetaling, eller kunderne måtte få på kredit.

Det store og lange tekniske nedbrud hos Tele irriterede KNI's IT-chef Anders Gregers Ratzow, som i går sagde til KNR:

- Dette ville kunnet være undgået, hvis Tele Greenland havde haft en prioriteret nødplan for håndtering af datatrafik i en situation som denne.

Men der er råd på vej, svarer kommunikationschef i Tele Ivalo Egede i dag.

Hun siger, at telegiganten har planer om nærmere kontakt med KNI om en backup-løsning særligt for dem og deres betalinger.

Og så vil en forlængelse af søkablet, som har været planlagt længe, fjerne flaskehalsen, så radiokæden ikke bliver den eneste dataline langs det meste af Vestkysten, siger Ivalo Egede.

- Vi er i gang med at undersøge om det kan lade sig gøre at lægge søkablet videre nordover fra Nuuk. Vi forestiller os, at det kan gå over Maniitsoq og Sisimiut. Et sådan kabel kan give os flere kommunikationsveje, når der kommer nedbrud i fremtiden, siger hun.

En sådan udvidelse er ved at blive undersøgt, og den vil kunne installeres i løbet af et par år, hvis der er penge til det, og hvis det teknisk kan lade sig gøre. Der har også været foretaget forundersøgelser til placering af et længere søkabel tidligere sidste år.