TB skal bekæmpes uden brug af tvang

Hvis det stod til Demokraternes Niels Thomsen skulle røntgenundersøgelser og vacciner gøres obligatoriske. Men tvang er umiddelbart ikke vejen frem, lyder meldingen fra Naalakkersuisut.
Skrevet af Janus Maqé
08. maj 2011 12:59

Sidste år blev der konstateret ikke færre end 114 tilfælde af tuberkulose herhjemme. Og det er det højeste tal i 30 år, oplyser landslægeembedet.

Niels Thomsen har nu stillet spørgsmål til Naalakkersuisut om, hvorvidt man har tænkt sig at udnytte den mulighed, lovgivningen giver for mere eller mindre at tvinge tuberkulose-undersøgelse igennem.

Men det vil Naalakkersuisut umiddelbart ikke. Medlemmet for sundhed, Agathe Fontain, skriver i sit svar, at tvang kun bør anvendes i de ganske få tilfælde, hvor det har vist sig umuligt at motivere en smittebærer i behandling.

Og det er ikke et svar, som stiller Niels Thomsen tilfreds. Nytænkning og dermed måske også tvang kan være nødvendigt, understreger han.

- Der mener jeg, at man skal tage hensyn til flertallets personlige frihed, og vi ved at tuberkulose er en smitsom sygdom. Den nuværende situation gør at vi skal nytænke hele situationen, og det kunne være oplagt at gøre det obligatorisk, mener Niels Thomsen.