Dokumentar om unge i Tasiilaq: Næste generation skal ikke opleve det, vi har oplevet

- Vi hører kun om unge, der bliver misbrugt, begår selvmord eller forsøger på det, siger Eino Taunajik. Han spiller hovedrollen i en ny dokumentar om Tasiilaq.
06. marts 2022 11:10

Hvis ikke den næste generation skal opleve det, vi har oplevet i vores tid, bliver vi nødt til at gøre noget.

Så klart budskabet i en ny dokumentarfilm, som viser unges liv i Tasiilaq. De drømmer om en fremtid og et godt liv i i den østgrønlandske by. 

- Denne film handler om vores drøm, som vi vil opnå i fremtiden. I dokumentaren viser vi både de sjove og de dårlige ting, som unge oplever i Tasiilaq, siger Eino Taujanik på 21 år.

Han er en af hovedpersonerne i dokumentaren. 

LÆS OGSÅ Eino Taunajik nersornaaserneqartoq: Maajunnartutut taaneqartarpunga

I 2017 begyndte han frivilligt at lave teaterforestillinger med andre unge i Tasiilaq - og i 2019 modtog han Naalakkersuisuts opmuntringspris på nationaldagen.

Han flyttede selv fra Tasiilaq for at begynde på GUX i Nuuk - faktisk flyttede han tre gange til hovedstaden for at gå i gymnasiet. Men hver gang er han rejst tilbage igen. 

- Jeg følte mig klar, når jeg rejste fra Tasiilaq for at begynde på studiet. Men når jeg er væk fra mine forældre, føler jeg mig hjælpeløs. Så dokumentaren handler om vore liv, siger Eino Taujanik.

Folk bør vide, at unge i Tasiilaq også har et godt liv

I 2019 udkom en dokumentar på DR, som fik skabte en kæmpe rystelse -  både i samfundet og hos politikerne.

Dokumentaren hedder "Byen hvor børn forsvinder" og viste horrible forhold for børn og unge i Tasiilaq. Og de sociale problemer var så store, at Grønland ikke kunne klare dem selv. Derfor bad daværende naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), Danmark om hjælp. 

Før det brød der dog en voldsom debat ud i Inatsisartut. For socialområdet er hjemtaget, så var det en rigtig beslutning at bede Danmark om hjælp? Udenfor demonstrerede folk mod Kommuneqarfik Sermersooq og daværende borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) - og hun endte med at trække sig. 

Og Danmark endte med at sende 80 millioner kroner til det sociale område i Grønland.

  • Tsumu betyder "hvor skal du hen?" på østgrønlandsk.

 

  • Den bliver vist på filmfestivalen CPH:DOX fra 25. marts. 

 

  • Dokumentaren handler om vennerne Lars, Eino og Thomas og andre unge i Tasiilaq. 

 

  • Sammen med vennerne Eino og Thomas og andre unge i byen, laver Lars teater, for at udtrykke sine følelser og for at stå sammen mod selvmord og misbrug, som er blevet hverdag for de fleste i hans generation. 
     
  • Over en periode på to år har instruktør Kasper Kiertzner fulgt Lars og Eino, der samtidig har filmet sig selv og deres venner. 
     
  • Med kampen og håbet kommer også dilemmaet for Lars og Eino: Skal de rejse eller blive, hvor de er? Hvis de rejser, vil det gå ud over familie og venner, som har brug for dem. Hvis de bliver, slukkes deres drømme om et andet liv.
     

- Dengang var jeg meget ung. Jeg var ikke engang klar over, hvad det helt præcist handlede om, men jeg deltog alligevel. Men bagefter var jeg helt knust over det. Og siden har mange set Østgrønland som noget forfærdeligt, siger Eino Taunajik og fortsætter: Eino Taunajik deltog også i "Byen hvor børn forsvinder". Dengang var han meget ung og rystet over den. Han oplevede, at han ikke vidste, hvad han var med til.

- Unge, der begår selvmord i Tasiilaq, unge, der forsøger at begå selvmord og misbrugte unge blev kun vist i den dokumentar. Men nu viser vi også sandheden om, hvordan vi lever i Tasiilaq som unge.

Tsumu? "Hvor skal du hen?"

Dokumentaren hedder "Tsumu" og handler om håb, dilemmaer og drømme, der kæmper side og side. "Tsumu" betyder ”hvor skal du hen?” på østgrønlandsk.

- Det er meget betagende at se den, siger Eino Taunajik. 

- At se min ven så stærk er meget betagende. Vi ved, at andre også har brug for at se den dokumentar, især i Grønland.

 

Foto © : Jonas Møller

Lars Korneliussen og Eino Taunajik har begge hovedroller i dokumentar.

 

- Eksemplet i starten viser, vi at de unge har et hårdt liv, men i slutningen viser vi, at en ung bliver optaget på en uddannelse. Det viser, at vi kan komme videre med livet.

Filmen hedder "Tsumu" har verdenspremiere på CPH:DOX den 25. marts. Den bliver vist flere gange i løbet af filmfestivalen, og efter 28. marts kan den også ses digitalt på CPH:DOX' hjemmeside, så den også kan ses i Grønland.