Tandplejer: Forældrene har det største ansvar

Ansvaret kan ikke alene smides i hovedet på sundhedspersonalet. Ansvaret ligger først og fremmest hos forældrene, siger tandplejer i Uummannaq Emilia Jensen, efter at IA's sundshedsordfører Olga Berthelsen i går sagde, at sundhedspersonalet skal klædes bedre på.
Skrevet af Najaaraq Egede
11. december 2009 06:21

- Jeg har i over 36 år arbejdet med tandpleje, hvor jeg har set, hvor mange tandudtrækninger og store fyldninger, som tandlægen laver. Det har medført, at der er mange uden tænder nu, begynder Emilia Jensen.

Dengang var der heller ingen oplysningskampagner om tandsundhed.

Olga Berthelsen sagde i går, at børn og unges problemer med sundhed ikke skyldes mindre ansvarlige forældre, mangel på personale eller for lidt oplysning. Men sundhedspersonale, der skal opkvalificeres. Emilie Jensen er slet ikke enig.

- Ja, det jeg ser er forældre, som ikke ved, hvordan man børster tænder, og hvad man skal spise og drikke, siger Emilia Jensen.

Før i tiden lå meget af ansvaret også hos tandklinikken.

- Vi hentede børn i skolen, her i byen og i bygderne, behandlede dem, og de gik tilbage til skolen igen. På den måde har forældrene ikke været involveret i, hvordan børnenes tænder så ud, forklarer Emilia Jensen.

Hun mener derfor, at der skal et bedre samarbejde og et bedre tandhygiejne til for at få bedre tandsundhed hos børn og unge.

Emilia Jensen siger også, at Selvstyrets kariesstategi, der blandt andet indeholder planer for mindre huller i de næste 10 år, er startet godt. De kan allerede se resultater, hvor for eksempel småbørnsfamilier får lært god tandhygiejne.

Tandklinikken i Uummannaq skal udover byen også tilse borgerne i syv bygder.