Tørke giver problemer for fåreavlere

Den tilbagevendende tørke i Sydgrønland de senere år får tilsyneladende også i år følger for fåreholdernes høst i år.
- Der har været tørke de seneste år. Det er normalt udmærket, når vi kan komme op på 200 baller, men når der ikke er tørke, kan vi komme op på 400 baller, siger Joorut Knudsen. Foto © : KNR
27. august 2017 14:05

Fåreholderne får høstet meget mindre hø, og derfor er nogle af fåreholderne nødt til at indføre mere foder fra andre lande. Det fortæller Joorut Knudsen, der holder får i Sammisoq, som en af de 11 fåreholdere ved Qassiarsuk.

I øjeblikket er det høstsæson for hø, og i år er høsten af hø, der pakkes ind, meget mindre end tidligere år.

- Nu er der knap 90 baller, det er under halvdelen af normalt. Der er lidt endnu, der ikke er høstet, så jeg håber, jeg får over 60 baller mere, fortæller Joorut Knudsen.

Tidligere udgjorde det høstede hø meget mere.

- Der har været tørke de seneste år. Det er normalt udmærket, når vi kan komme op på 200 baller, men når der ikke er tørke, kan vi komme op på 400 baller, siger Joorut Knudsen.

LÆS OGSÅ Global opvarmning giver nye muligheder i landbruget

Tørken om foråret er også en hindring for at gøre hømarkerne større.

- Tørken starter ofte i juni måned. Derfor bliver det for tørt til udvidelser i den periode. Det er anstrengende, når det gentager sig på hinanden følgende år, siger Joorut Knudsen.

Behov for mere importeret foder

På grund af den ringe høst, er det blevet nødvendigt for fåreavlerne at indføre større mængder såkaldt kraftfoder ud over høet.

- Vi har været nødt til at indføre større mængder foder, og sidste år måtte vi have særlig støtte til at få foder hjem på grund af tørken, siger Joorut Knudsen.

Tidligere i år udkom en rapport om klimaforandringernes betydning for langbruget her i landet lavet af Aarhus Universitet på opfordring fra Selvstyret.

LÆS OGSÅ 37 fåreholdere får i alt 26 millioner i tilskud

Forskerne pegede blandt andet på, at der kan forventes en længere og varmere vækstsæson. Det kan komme de sydgrønlandske fåreavlere og landmænd til gode, da de så kan dyrke græs i en længere periode.

Men rapporten peger altså også på, at der kan forventes flere perioder med tørke, så der skal også være fokus på vandingssystemer og alternative foderafgrøder.

LÆS OGSÅ Fåreholdere venter på tørke-løsning