Tæt løb om magten ved kommunalvalget i Ilulissat

15. marts 2005 14:54

I Ilulissat kommer borgmester Anthon Frederiksen (K) i tæt kapløb med Siumut om, hvem der skal sidde på magten i kommunalbestyrelsen efter valget den 5. april. Tirsdag udløb fristen for at anmelde kandidater. Og Kandidatforbundet har opstillet hele 19 kandidater.

I 2003 smuldrede Kandidatforbundets ellers solide flertal i kommunalbestyrelsen. Efter valget i 2001 sad forbundet på syv ud af 13 pladser. Men på grund af intern ballade i forbundet sprang Lars Erik Gabrielsen og Jeremias Jensen over til Siumut, som nu sidder på flertallet.

Nu skal Anthon Frederiksen forsøge endnu engang at skaffe Kandidatforbundet de nødvendige stemmer. Og forbundet stiller ved valget med i alt 19 kandidater. Blandt gengangerne er tre ud af partiets fem kommunalbestyrelsesmedlemmer. Ud over Anthon Frederiksen drejer det sig om Martha Broberg og Helen Johansen.

Siumut opstiller næsten lige så mange kandidater som Kandidatforbundet, nemlig 17. Og her genopstiller alle på nær ét medlem.

1. viceborgmester Lars Erik Gabrielsen og 2. viceborgmester Palle Jeremiassen, der samtidig er formand for den lokale Siumut-afdeling, er igen at finde på stemmesedlen. Blandt de øvrige, der forsøger at blive genvalgt, er Britta Mortensen, der er engageret i slædehundeforeningen og skoleinspektør Johanne Olsen.

Atassuts ene kommunalbestyrelsesmedlem, Johan Gundel, genopstiller ikke. I stedet har partiet opstillet Ena Mathiasen Guldager, Emilie Jensen og Markus Thorleifsen.

Blandt IA’s syv kandidater er der et tidligere kommunalbestyrelsesmedlem for kandidatforbundet. Det er Ole Thorleifsen. Desuden stiller bl.a. IA’s tidligere landstingskandidat Bendt B. Kristiansen op.