Foto: Systime/Youtube

Tæt dansk valg giver os og Færøerne stor indflydelse

Lige i øjeblikket ser det ud til, at de to grønlandske og to færøske mandater kan blive afgørende for, om Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister i Danmark efter valget den 18. juni.

Meningsmålingerne giver i øjeblikket et lille overtag til den blå blok, og danskerne har derfor fået øjnene op for de fire nordatlantiske mandater. Spørgsmålet er bare, hvor de vil lægge deres stemmer.

Hvis det går som ved sidste valg, får Siumut og Inuit Ataqatigiit hver et mandat i Folketinget, og de plejer at støtte rød blok, mens man på Færøerne som oftest sender et blåt og et rødt mandat af sted til Christiansborg. Men hverken Løkke Rasmussen eller Thorning-Schmidt skal føle sig for sikre på, at det går, som det plejer.

Læs også  Færingerne kan blive tungen på vægtskålen

For både på Færøerne og her i Grønland er politikerne begyndt at se mulighederne i deres mandater i forhandlingsøjemed.

- Jeg tror, der er ved at ske et skred her. Jeg fornemmer virkelig, at det her med at man siger, man kan regne med de såkaldt røde mandater fra Grønland, det holder ikke stik.

- Der er ikke nogen, der vil pege på en bestemt blok på forhånd. Derimod peger de på den blok, som ved forhandling kan gøre mest for Grønland, siger Nauja Lynge, formand for foreningen Rigsfællesskabet til debat, til DR2.

Det samme melder journalister fra og på Færøerne.

Se hele interviewet med Nauja Lynge her.

- Grønlænderne er normalt de tavse mennesker i en dansk valgkamp, men der fornemmer jeg virkelig, der er ved at spire i ny stemme, som siger, vi vil faktisk også søge indflydelse. Og vi ved jo netop, at de nordatlantiske mandater kan blive tungen på vægtskålen, siger Nauja Lynge.

Hun nævner tre spørgsmål, som de danske politikere kommer til at forholde sig til for at få stemmer:

  • Hvad har I på programmet for at udvikle Rigsfællesskabet?
  • Har I intentioner om at fjerne grænsehindringerne?
  • Hvad vil I gøre for at forbedre forholdene for grønlændere i Danmark

På Færøerne forudser en meningsmåling fra april, at socialdemokrater vinder valget, mens Sambandspartiet (Sambandsflokkurin), der vanligvis peget på Venstre, bliver nummer to. Men meget kan nå at ændre sig inden den 18. juni. For eksempel har partiet Republikanerne (Tjóðveldi), der vanligvis er et rødt parti, lige meldt ud, at de vil støtte den fløj, som vil give Færøerne størst selvstændighed.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt