Tæppet løftet for Odenses Nordatlantiske Hus

Konkurrencen om, hvem der skal opføre Nordatlantisk Hus i Odense er afgjort, og vinderprojektet blev i dag præsenteret for offentligheden.
Skrevet af Martine Lind Krebs
03. februar 2012 11:30

Det blev et hus tegnet af arkitekterne Cornelius + Vöge sammen med Isager Arkitekter, der vandt konkurrencen. Totalentreprenøren på byggeriet bliver Hans Jørgensen & Søn, mens Grontmij bliver tilknyttet som ingeniører. Masu Planning skal stå for landsskabsarkitekturen.

Arkitekterne har tydeligvis hentet inspiration i den nordatlantiske byggestil. Huset bliver opført på søjler og i flere niveauer for at lede tankerne hen på de nordatlantiske landes klippegrund. Tagkonstruktionen bliver som de færøske saddeltage. Og en del af materialerne hentes ligefrem i de nordatlantiske lande, som grønlandsk granit og islandsk drivtømmer.

I alt fem totalentrepriser slag gennem den første udvælgelsesproces, hvor 26 havde budt ind. Heraf blev de tre sidste i opløbet fremvist på havnen i Odense i dag i lokalerne hos et reklamebureau, som kommer til at have udsyn direkte til det nye hus.

Omkring 70 mennesker overværede afsløringen, som Odense kommunes rådmand og formand for det Nordatlantiske Hus Steen Møller stod for. Rasmus Lyberth var indbudt til at synge, og han brugte lejligheden til vittigt at bemærke, at hans kone – Annette Lyberth, som er stedfortræder i Det Grønlandske Hus, ikke havde været hjemme siden projektet blev skudt i gang for 5 år siden, så derfor var han ekstra glad i dag.

Nordatlantisk Hus kommer til at koste knap 48 millioner kroner at opføre, hvoraf Odense Kommune betaler de 20 samt et årligt driftstilskud. Det skal stå færdigt i efteråret 2013, og første spadestik tages til sommer. Huset bliver på omkring 4000 kvadratmeter og skal rumme såvel mødefaciliteter som restaurant, ungdomsboliger, foreningslokaler og butik.

Arkitekterne Cornelius + Vöge vandt sammen med Masu Planning i 2010 også Odense Kommunes arkitektkonkurrence om Byens Ø, hvor det Nordatlantiske Hus skal ligge.