Syv selskaber byder på is og vand

Nu lysner det måske for ønsket om at gøre Grønlands store vandressourcer til en indtægtskilde.
Foto © : Kim Andersen
Skrevet af Karsten Sommer
05. august 2019 12:16

Naalakkersuisut har gennemført en is- og vandudbudsrunde, der omfattede fem lokationer på vestkysten af Grønland.

Og udbudsrunden ser ud til at have været en succes.

Ved udløb af ansøgningsfristen 1. august er der modtaget 16 ansøgninger fra syv selskaber, meddeler Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning, Jess Svane (S):

- Grønland er pioner på dette område. Vi kender ikke til, at der er andre steder i verden, hvor man har holdt en lignende udbudsrunde, siger han. 

For knap to år siden meldte Naalakkersuisut sig klar til at satse på eksport af vand som en ny indtægtskilde til landskassen. 

Når virksomheder tidligere har ønsket at udvinde is og vand i Grønland, har fremgangsmåden været, at de selv skulle lokalisere de steder, hvor det kunne lade sig gøre.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq vil sælge vand i Kina

Men denne gang har Naalakkersuisut vendt fremgangsmåden på hovedet, og har i samarbejde med GEUS lokaliseret steder, hvor der løber rent vand ud i store mængder, og hvor det er tilgængeligt.

Det er disse lokaliteter, der har været udbudt i 2019 og har vist sig at være særdeles attraktive for virksomhederne, fortæller Jess Svane.

Departementet for Erhverv, Energi og Forskning vil nu sammen med relevante myndigheder gennemgå de mange ansøgninger med henblik på forelæggelse for Naalakkersuisut.