Syge GU'ere kan miste uddannelsesstøtten

GU-studerende, som bliver så syge, at de ikke kan følge undervisningen, mister retten til at få uddannelsesstøtte, oplyser Uddannelsesstøtteforvaltningen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
09. juli 2012 08:21

Den 21-årige Nini Tessing bestod sidste uge sin studentereksamen med et meget flot resultat, selv om hun var i behandling for leukæmi.

Men selv om Nini Tessing tog sin eksamen til planlagt tid som selvstuderende fra patienthjemmet i København, så har sygdommen kostet hende tusindvis af kroner i mistet uddannelsesstøtte. Nini Tessing fik i februar frataget sin støtte, fordi hun var for syg til at følge undervisningen.

- Jeg synes ikke det kan være rigtigt. For jeg var jo stadig tilmeldt eksamen. Jeg skulle jo vide det samme som mine klassekammerater. Så jeg synes det er uretfærdigt, at jeg ikke kunne få støtte på lige fod med alle mine andre klassekammerater, siger Nini Tessing.

Afdelingschef i Uddannelsesstøtteforvaltningen Ilannguaq Nielsen oplyser over for Radioavisen, at forvaltningen fortolker reglerne således, at hvis man ikke kan følge den mødepligtige undervisning, så kan man ikke få uddannelsesstøtte. Punktum.

Heller ikke selv om den studerende læser videre på egen hånd. Ifølge Selvstyrets bekendtgørelse om uddannelsesstøtte har studerende ’ret til uddannelsesstøtte i op til yderligere 1 år, hvis den uddannelsessøgende er blevet forsinket i en uddannelse i en periode med uddannelsesstøtte på grund af sygdom, som der står.

Men ifølge Ilannguaq Nielsen fortolker Uddannelsesstøtteforvaltningen den paragraf således, at den studerende først kan få støtte, når han eller hun er rask nok til at gå i skole igen.

- Vi er Uddannelsesstøtteforvaltningen. Vi bevilliger uddannelsesstøtte for dem, der er studieaktive. Dem, der ikke er studieaktive, kan ikke få uddannelsesstøtte, siger han. Men den begrundelse forstår Nini Tessing ikke:

- Selvstuderende har valgt selv at tage ansvaret for studierne. Det betyder jo ikke, at de læser mindre og arbejder mindre end dem i klasseværelset. Jeg valgte at blive selvstuderende, fordi jeg simpelthen ikke kunne møde op, så jeg synes ikke det er retfærdigt, at støtten skal fratages sådan en som mig, siger hun.

KNR har fået aktindsigt i korrespondancen mellem Uddannelsesstøtteforvaltningen og Det Grønlandske Hus, som skriver på vegne af Nini Tessing.

Heri fremgår det, at en jurist fra Departementet for Uddannelse fortolker reglerne markant anderledes. Han skriver, at efter hans vurdering er der ’udtrykkelig hjemmel’ til at gøre brug af paragraffen med undtagelsen.

Men ifølge Ilannguaq Nielsen er der tale om et fortolkningsspørgsmål, og Uddannelsesstøtteforvaltningen har valgt at fortolke reglerne på deres måde.

Ilannguaq Nielsen understreger, at det er op til hver enkelt uddannelse at vurdere, om en studerende er studieaktiv, og at Uddannelsesstøtteforvaltningen blot følger disse indstillinger – i Nini Tessing tilfælde fra GU i Nuuk.

Nini Tessing har med hjælp fra Det Grønlandske Hus overbevist Uddannelsesstøtteafdelingen om at betale hende uddannelsesstøtte for de to måneder, hun gik til eksamen. Men for størstedelen af februar måned samt marts og april må hun undvære støtten. Det beløber sig til i alt 12.000 kroner.