Sydney gisper efter vejret i tyk røg fra bushbrande

Den australske delstat New South Wales har målt et af de højeste niveauer af luftforurening nogensinde.
Efter at have ligget nummer otte tidligere på ugen indtog Sydney fredag morgen en tiendeplads på listen Air Visual, der er en liste over byer i verden med den værste luftforurening. Foto © : Peter Parks/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
22. november 2019 08:54

Den australske delstat New South Wales gisper i øjeblikket efter vejret under et af de højeste niveauer af luftforurening nogensinde målt.

Sydney, Australiens mest folkerige by, vågnede således fredag op til tyk dis og en blodrød sol for fjerde dag i træk.

Nok har køligere vejr hjulpet brandmændene i deres arbejde med at slukke de mange naturbrande, men myndighederne kæmper fortsat med snesevis af brande i landets sydøstlige del.

Foto © : Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Igen fredag afviste premierminister Scott Morrison forbindelser mellem brandene og hans konservative regerings politik, herunder støtte til kulindustrien. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

 

Bushbrandene har i denne uge placeret Sydney som nummer ti på listen over byer i verden med den værste luftforurening.

Mange af de folk, der arbejder i Sydney, og børn, der går i skole i byen, har iført sig masker for mund og næse for at tackle den farlige luftkvalitet.

Premierminister afviser forbindelse til klimaforandringer

Krisen har lagt pres på premierminister Scott Morrison. Kritikere mener, at han ikke har gjort nok for at imødegå konsekvenserne af klimaforandringerne i Australien.

Igen fredag afviste premierminister Scott Morrison forbindelser mellem brandene og hans konservative regerings politik, herunder støtte til kulindustrien.

Bushbrande er ikke usædvanlige i Australien, men sæsonen for brande er i år begyndt langt tidligere end sædvanligt som følge af blandt andet temperaturer over 40 grader, stærke vinde og tre års tørke.

Hidtil er fire mennesker bekræftet døde i brandene, mens flere end 400 hjem er blevet ødelagt siden begyndelsen af november.

Foto © : Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
55 naturbrande brænder stadig på tværs af delstaten New South Wales efter to uger. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

/ritzau/Reuters