Svine-influenza rammer inuit i Canada hårdt

Nu sættes der hårdt ind over for svine-influenzaen i alle de fire inuit områder i Canada. Svine-influenzaen har nemlig ramt de oprindelige folks byer og bygder hårdere end andre steder. De ældre, gravide og børn er særligt udsatte.
26. september 2009 17:26

Indtil nu har det i Canada vist sig, at svine-influenzaen har ramt de oprindelige folks byer og bygder hårdere end andre steder. Det menes, at det er fordi, der ofte er en dårlig sundhedstjeneste uden læger, folk bor alt for tæt sammen og tit i gamle og dårlige huse. Desuden er der mange, både indianere og inuitter, der allerede har en eller anden form for lungesygdom, som gør det lettere for dem at få svine-influenza. Det er mest gravide, ældre og børn, der forventes smittet.

Den canadiske sundhedsminister, Leona Aglukkaq, som selv er inuk fra Nunavut, har nu sammen med flere oprindelige folks organisationer lavet en beredskabsplan. Den går blandt andet ud på at levere rene vandforsyninger til bygder med dårligt vand. Desuden vil der blive sendt forsyninger af ansigtsmasker og håndvaskningsmidler for at formindske smittefaren.

Sundhedsministeren vil nu mødes hver måned med repræsentanter fra de oprindelige folk for, at de kan holde hinanden bedre underrettet og se om planen virker.

Ved en fejltagelse i sidste uge kom sundhedsminsteriet til at sende en stor mængde ligposer til fire bygder. Forståeligt nok blev folk oprevet, fordi det lod til, at regeringen forventer, at mange oprindelige folk ville dø af svine-influenza. Men det var en fejltagelse, som sundhedsministeren nu har undskyldt for.

Regeringen forbereder også et vaccinationsprogram, der vil begynde ligeså snart en vaccine er parat.