Svenskerne taknemmelige for de grønlandske brandmænd

60 brandfolk fra Rigsfællesskabet er i Sverige for at hjælpe med at slukke skovbrande. Tre af brandmændene kommer fra Grønland.
Arkivbillede. Foto © : Pixabay.com
03. august 2018 09:43

Lars Kristiansen, Bûjo Søholm og Knud Hammond fra Avannaata Kommunea er nu i fuld gang med arbejdet i Sverige. 

- Vi tog afsted klokken halv syv om morgenen og kom hjem ved seks tiden om aftenen. Derefter skulle vi afsted igen klokken et om natten, siger brandmand Lars Kristiansen.

Han, Bûjo Søholm og Knud Hammond arbejder sammen med de danske brandfolk i Ljusdals Kommune, der ligger nord for Stockholm. 

Skovbranden er langt inde i skoven, og det tager derfor lang tid for brandmændene at komme til stedet:
- Fra vores lejr er der 80 kilometer, og det tager en time at køre, før vi ankommer til branden. Vi ruller brandslanger ud inde i skoven, så vi kan arbejde med at hindre branden i at sprede sig og for at formindske den.

Det er hårdt

Brandmændene fra Grønland er vant til at slukke brande i foreksempel huse, der ligger lige ved siden af vejene. Det er dog helt andre forhold, Lars Kristiansen og hans kolleger møder i Sverige.  

-  At skulle gå rundt med flere brandslange i de høje fjelde, kan være meget hårdt for os. især, når der er så varmt, siger Lars Kristiansen.

Befolkningen i Sverige er taknemmelige for den ekstra hjælp, de får fra udlandet:

- Mens vi handlede i en butik forleden dag, kom der lokale borgere og spurgte, hvor vi kom fra. Da vi fortalte, vi kommer fra Grønland og hvad vi laver, blev de meget taknemmelige over at vi hjælper dem.

Aftalen med de svenske myndigheder er foreløbig, at de danske enheder, som grønlænderne er en del af, fortsætter arbejdet frem til søndag den 5. august, skriver den danske beredskabsstyrelse på sin hjemmeside.