Svane: Før en sober og redelig debat

De folkevalgte fra Kommuneqarfik Sermersooq fører en pinlig debat med sine borgere, så klare er beskyldningerne fra viceborgmester i Qaasuitsup Kommunia, Jess Svane. Han opfordrer til en sober og redelig debat ud fra de faktiske forhold.
Skrevet af Thora H. Nielsen
08. august 2014 16:09

- Det er, som om de tager børnene, de unge og de ældre som gidsler ved at fortælle dem, at deres levevilkår bliver forværret hvis udligningsreformen bliver gennemført, siger Jess Svane til KNR.

Qaasuitsup Kommunia står til at modtage yderligere 46 million kroner, hvis udligningsreformen bliver gennemført, mens Kommuneqarfik Sermersooq risikerer at betale yderligere 56 million kroner.

Er det ikke realistisk nok, at borgerne og de folkevalgte bliver bekymret over risikoen for en forringelse af deres levevilkår, hvis kommunen skal betale mere til udligningen?

- Hvis man kigger på tallene, så viser de, at borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq er stillet langt bedre i forhold til borgerne i de andre kommuner. Det bliver også tilfældet, hvis de skal betale mere i forbindelse med udligningsreformen. Det er derfor, jeg mener, at debatten burde føres ud fra de faktiske forhold og tal, siger han.

LÆS OGSÅ Sermersooq: Her kan reformen ramme

Spørger man, hvad Jess Svane ville gøre, hvis han selv sad i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq og han svarer:

- Så vil jeg kræve at se virkeligheden i øjnene, og det er det, som borgmestrene og Naalakkersuisut er blevet enige om. Og derfra skal debatten fortsætte.

- Men før vi når så langt, har de folkevalgte i Kommuneqarfik Sermersooq fået deres borgere til at tro, at deres levevilkår bliver stærkt forringet. Det er derfor, jeg kritiserer deres metode og opfordrer dem til at føre en redelig debat, pointerer Jess Svane.

LÆS OGSÅ OVERBLIK Den kommunale udligningsreform

IA’s formand Sara Olsvig kritiserer også Naalakkersuisut for at være uklar.

- Deres metode er ugennemsigtig, har resulteret i partipolitisk mudderkastning og har blokeret for reelle og ordentlige forhandlinger, skriver hun i en pressemeddelelse.

Hun opfordrer dem til at sikre valide oplysninger, som kan danne grundlag for en fremadrettet god dialog og forhandling mellem partierne og kommunerne.