Svamp koster lejere 3,3 millioner om måneden

6512 INI-lejere i hele landet skal betale regningen for omkomstningsfuld renovering efter skimmelsvamp. Og den bliver ikke billig. Men huslejerne har også længe været for lave, forsvarer den politisk ansvarlige beslutningen.
Skrevet af Jette Andersen
23. november 2011 12:50

Huslejen for 6.237 lejemål i blokke og 275 boliger i enfamilie- og dobbelthuse i hele Grønland vil stige markant 1. maj næste år, og pengene vil gå til bekæmpelse af skimmelsvamp.

- Lige nu bliver vi simpelthen nødt til at gøre noget ved det, for det her er en trussel mod de enkelte lejeres sundhed. Derfor er der ikke noget at gøre. Vi skal gøre noget ved det, siger Naalakkersuisoq for Boliger, Jens B. Frederiksen.

Han oplyser, at huslejen vil stige med 500 kroner for lejligheder og 1000 kroner for enfamilie- og dobbelthuse pr. 1. maj 2012. Lagt sammen giver det en huslejestigning på godt 3,3 millioner kroner om måneden på landsplan.

Direktør for boligadministration i Grønland i boligselskabet INI, Jeanette Holding, forklarer at det er dyrt at renovere en lejlighed for skimmel.

- Hvis man for eksempel har en omfattende renovation i en lejlighed i en blok i en gennemsnitlig lejlighed på 64 kvm, så kan det komme op på ca. 350.000, siger hun.

Og et enfamilie- eller dobbelthus kan komme til at koste op mod 700.000 kroner, for at renovere den, bare for skimmel.

Jeanette Holding fortæller, at boligselskabet, der administrerer Selvstyrets huse, er i gang med en fuld optegning af landets skimmelsvamp-situation.

- Men pt. har vi kun en opgørelse, der viser tal for Nuuk, hvor vi har 177 lejemål, der er ramt af skimmelsvamp og som vi ikke, pt, har ressourcer til at renovere.

Og de 177 lejemål er beregnet til at koste 13 milioner kroner.

Men INI er ikke nået længere end til Nuuk med opgørelserne, så Jeanette Holding kan ikke fortælle, hvor mange af de i alt 6.512 lejemål, fordelt på 6.237 lejligheder og 275 enfamilie- og dobbelthuse, der er ramt.

Naalakkeruisoq Jens B. Frederiksen siger, at problemet med skimmelsvamp er et resultat af, at der ikke har været afsat midler nok til vedligeholdelse.

- Vi har rent ud sagt, haft huslejer, som er for lave i forhold til, at der også skal bruges penge på vedligeholdelse.

Men hvis lejere i INIA/S  ikke kan opfylde sine pligter, når huslejestigningen er trådt i kraft, så findes der en bolisikringsordning og en sociallovgivning, der kan hjælpe, siger Jens B. Frederiksen.

De penge, som INI vil få ind via huslejestigningerne, der træder i kraft 1. maj 2012, vil udelukkende gå til bekæmpelse af skimmelsvamp.

INI får hver dag, en til to sager om skimmelsvamp.