Svækket beredskab

Efter Flyvevåbnets Lynx-helikopteren sidste mandag havarerede ved Grønnedal, står landet reelt uden 24-timers beredskab.
02. september 2011 12:16

Helikopteren, der var stationeret på inspektionsskibet Hvidbjørnen, udgjorde nemlig Grønlands eneste redningshelikopter på konstant 24-timers stand by-beredskab.

Indtil videre er politiet og Grønlands Kommando afhængig af tre civile helikoptere fra Air Greenland, som flyver i almindelig rutefart, samtidig med at de indgår i Grønlands redningsberedskab. Alligevel er politimester Bjørn Tegner Bay ikke voldsomt bekymret.

- Det skyldes Air Greenlands beredskab. Selv om selskabet ikke er forpligtet til at have helikopterne til rådighed 24 timer i døgnet for os, er det i praksis vores erfaring, at de er yderst fleksible og responstiden meget kort, siger politimesteren til Jyllands-Posten.

For Grønlands Kommando har havariet noget større konsekvenser end for Grønlands samlede beredskab.

- Der er ingen tvivl om, at vores redningsberedskab er væsentligt reduceret i og med, at tiden er en vigtig faktor i grønlandske farvande. Drejer det sig om enkeltindivider, er helikopteren en meget vigtig kapacitet, fordi den kan reagere hurtigt, siger oberstløjtnant Michael Mouritzen, som er stabschef i Grønlands Kommando til Jyllands-Posten.

Det vides endnu ikke, hvornår Flyvevåbnets helikopter i Grønland bliver erstattet.    

I 2010 gennemførte Grønlands Politi i alt 107 redningsoperationer, hvoraf helikopter blev anvendt i 32 tilfælde. Grønlands Politi har ikke tal på, hvor mange af helikopteroperationerne, der blev udført af Søværnet. Men ifølge politiet bliver flertallet af helikopteroperationer udført af Air Greenland.