Superrobot på besøg på Indlandsisen

Fra 6.maj til 8.juni havde den grønlandske indlandis besøg af den amerikanske rumfartsorganisation NASA´s lille nye superrobot GROVER, som studerende på en række amerikanske universiteter har udviklet.

Det seje lille bæltekøretøj - to meter højt og 360 kilo tungt - og drevet af solceller, var stopfyldt med elektronisk måleudstyr, og indsamlede data på den højeste del af indlandsisen omkring forskerlejren SUMMIT CAMP, til brug for blandt andet klimaforskere.

Nu melder NASA at forsøget med GROVER, hvis egentlige formål er med tiden at operere på fremmede planeter, er gået over al forventning.

- GROVER har udviklet sig til en fuldautomatisk, GPS-styret og satellitforbundet robot, der er som skabt til indsamling af videnskabelige data, siger Gabriel Trisca, der bragte GROVER til Grønland, og tilså maskinen i de 5 uger forsøget varede.

Et par gange kørte GROVER dog fast i sneen, men ellers var det kun solcellebatterierne der gjorde knuder. De løb hurtigere tør end beregnet, på grund af de ekstreme kuldegrader på indlandsisen.

Det vellykkede forsøg skaber nye drømme hos forskerne:

- Vi drømmer om at gøre GROVER til base for mindre robotter, så den kan køre ud på isen, eller på en fremmed planet, og sende en sværm af mindre robotter ud i alle retninger, siger Hans-Peter Marshall fra NASA til nyhedsbureauet UPI.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt