Sunkne både bliver på bunden: Fiskere mangler udstyr til at trække dem op

Fiskerne har ikke udstyr til at hæve de fiskefartøjer, der er sunket og ligger synligt ved kysten, mener fagforeningen KNAPK.
Den sunkne langlinebåd Narluneq skal hæves, siger Departementet for Natur og Miljø. Men der mangler udstyr til at hæve den slags fartøjer, siger fagforening, KNAPK. Foto © : Anguteeraq Høegh Olsen
Skrevet af Jørgen Semionsen
05. oktober 2019 14:35

Når et skib eller en båd synker og ligger på lavt vand, kan departementet for Natur og Miljø kræve, at fartøjet bliver hævet.

Men det er svært, for fiskerne har ikke det udstyr, der er nødvendigt for at klare den opgave, siger fiskernes og fangernes organisation KNAPK.

- Desværre mangler vi udstyr til at hæve de fartøjer, som ligger synligt fra land, siger konsulent Niels Boassen.

Langlinebåden Narluneq, der er ejet af Iluliaq Seafood, er en af de både, der er sunket, og som Departementet for Miljø kræver hævet.

LÆS OGSÅ Skib delvist sunket ved Qaqortoq

Ifølge Sermitsiaq.AG har Narluneq 30.000 liter diesel, 6.000 liter hydraulikolie og 300 liter olie ombord, og departementet frygter, at brændstoffet på skibet forurener miljøet og dyrelivet, hvis skibet bliver liggende. 

Niels Boassen fortæller, at Narluneq ikke er det eneste fartøj, der har lidt en skæbne som skibsvrag tæt på kysten.

Men problemet er altså, at der mangler udstyr til at bjærge en båd som Narluneq, der måler 34 meter i længden og syv meter i bredden.

LÆS OGSÅ Årelang strid om sunket skib fortsætter i landsretten

Andelshaver i Iluliaq Seafood, der ejer Narluneq, Kim Høegh Dam oplyser til KNR, at opgaven med at hæve båden varetages af forsikringsselskabet.

Narluneq var på vej til et værft i Danmark, da den sejlede på et skær og sank vest for Narsaq den 14. september.

Ingen af de fem besætningsmedlemmer kom til skade.