Manuminas forældre hyrer advokat: Sundhedsvæsenet slipper ikke

En indsamling på Facebook betyder, at familien nu har ansat en advokat, som skal hjælpe dem i kampen for retfærdighed.
Det er nu fem måneder siden, at Manumina mistede livet på DIH.
Skrevet af Kim Hinrichsen
13. november 2023 07:56

Det er nu over fem måneder siden at seksårige Manumina mistede sit liv på Dronning Ingrids Hospital, efter et langt forløb af fejl og svigt fra sundhedsvæsenet.

Siden da har hendes forældre forgæves forsøgt at få svar fra myndighederne – at få nogen stillet til ansvar for den uretfærdighed, som er overgået dem.

Men den kamp er nu blevet for opslidende for familien. Derfor har de fundet en advokat, som skal hjælpe dem i striden mod sundhedssystemet, fortæller Manuminas far, Frederik Olsen:

- Vi brugte meget tid på at rykke politiet og landslægen. I stedet ville vi gerne kunne bearbejde den kæmpe sorg, vi har over at have mistet vores datter. Det savn sidder i os hver dag, siger han og fortsætter:

- Vi forsøger at få svar, men vi bliver mødt af en mur af jura og paragraffer. Så blev vi opfordret af vores venner og familie til at finde en advokat. Og det er det, vi har gjort, siger han.

Retfærdighedens pris

Derfor gik familien i gang med at finde en egnet advokat. Hvilket tog tid.

Men til sidst pegede alle pile i samme retning. De fandt nemlig en advokat, som havde speciale i patientklagesager og havde ført flere af slagsen før deres.

Der var bare en hage, fortæller Frederik Olsen:

- Det viste sig, at han er rigtigt dyr. Beløbet kan komme op og overstige vores årsindkomst, når hele sagen skal overdrages til dem, siger han.

Frederik Olsen fortæller, at forældrene overvejede at tage lån i banken. For de ville have sagen prøvet. For som han siger, handler det ikke om, hvorvidt de vinder - men hvornår de vinder.

Men så foreslog deres venner og familie, at de i stedet oprettede en indsamling på Facebook.

Noget som Frederik Olsen ikke var meget for, men som han til sidst gik med til. De kunne i hvert fald få samlet ind til halvdelen af advokatens forskud, tænkte han.

Venlighed fra hele verden

Så sidste fredag smed familien et opslag på Facebook, hvor de bad om hjælp til advokatregningerne – og derefter gik det hurtigt, fortæller Frederik Olsen:

- Lige efter – det første minut – kom der bare klik, klik, klik hele tiden. Hele fredag. Fra 10 kroner og helt op til 5000. Utroligt, utroligt. Vi græd bare af glæde, siger han og fortsætter:

- Navne - som intet siger mig - støtter os. Fra hele verden. Det gør os meget berørte. Pludselig forstod vi, at det her har ramt mange, og at de vil gerne støtte os, siger han.

Og nu – lidt over en uge senere – er der samlet 42.500 kroner ind til advokatsalæret. Og allerede samme dag, som de startede indsamlingen, kunne familien sende forskuddet og alle dokumenter i sagen videre til advokaten, som er gået i gang med sagen, og som siger, at chancerne er gode.

Den store hjælp – fra nær og fjern – har betydet enormt meget for hele familien.

Det har givet dem troen tilbage og gør, at de nu er klar til at kæmpe videre for at få slået fast – én gang for alle – at det der skete med Manumina i hænderne på personalet på Dronning Ingrids Hospital, var forkert:

- Nu ved vi, at sundhedsvæsenet ikke kan slippe af med denne her sag. Alle vil have den retfærdighed, som vi efterlyser. Vi oplever det som om, at alle er med. Alle vil bidrage til, at retfærdigheden tilfalder os.

Advokaten vil nu vurdere, om der kan rejses tiltale for grov forsømmelse og føre sagen i retten.