Sundhedsvæsenets it-systemer er oppe at køre igen

Man kunne ikke sende mails til Sundhedsvæsenet eller komme på deres hjemmeside, da de tidligere på måneden var ramt af et cyberangreb.
Indbyggere i Nuuk var nødt til at møde fysisk op ved Dronning Ingrids Hospital for at få deres recepter fornyet.
28. maj 2022 11:11

Opdatering: Sundhedsvæsnet oplyser mandag til KNR, at doktor.gl forsat er ude af drift. 

 

Sundhedsvæsenets it-systemer har været nede på grund af cyberangreb. Det betød, at man ikke kunne komme på sundhedsvæsnets hjemmeside www.peqqik.gl.

Man kunne heller ikke komme på doktor.gl eller sende mails gennem sundhedsvæsnets e-mail system. Indbyggere i Nuuk var nødt til at fysisk møde op på Dronning Ingrids Hospital for at få fornyet deres recepter.

Desuden var sundhedsvæsnets interne kommunikationskanal også ramt.

LÆS OGSÅ Cyberangreb skyld i systemnedbrud hos sundhedsvæsenet

Men nu skulle de fleste af systemener være oppe at køre igen. Det skriver departementschefen for Sundhedsdepartementet, Nike Berthelsen til KNR.

Peqqik.gl er tilbage i drift, men der kan til tider være udfald nogle steder. Ligeledes kan man igen sende mails til sundhedsvæsnet. De opfordrer til, at man gensender mails, hvis man har skrevet til dem fra 7. maj til 20. maj.

- Alle kliniske it-systemer er i drift og arbejdet med de resterende it-systemer og redskaber forløber planmæssigt, således at alle it-systemer med få undtagelser forventes at være i drift indenfor få dage, skriver Nike Berthelsen.

Sundhedsvæsenets it-afdeling samarbejder med Digitaliseringsstyrelsen og eksterne rådgivere for at få det hele op at køre igen.

18. maj var sundhedsvæsenet nødt til at lukke adgangen til alle it-systemer for at kunne opstarte dem igen på en systematisk og kontrolleret måde.

Det betød blandt andet, at medarbejdere i sundhedsvæsenet ikke kunne få adgang til patienternes journaler om eftermiddagen den onsdag. Derfor var der længere ventetider og enkelte gik helt forgæves til deres aftaler.

- Som konsekvens af hændelsen vil borgere desværre også fortsat kunne opleve lidt længere ventetid på svarresultater end normalt. Der arbejdes ihærdigt på at reducere denne svartid, skriver Nike Berthelsen.

Flere cyberangreb

Sundhedsvæsnet er ikke de eneste, som har været udsat for nedbrud. I december var Royal Greenland ramt af et flere dage langt cyberangreb.

Og i marts var det Selvstyret som stod for skud, hvilket blandt andet påvirkede kommunernes muligheder for at overføre penge automatisk.

Chef for Forsvarets Efterretningstjenestes afdeling for cyberanalyse i Danmark, Mark Fiedel har fortalt til KNR, at der ofte er tale om hackere, som enten vil have penge eller informationer.

LÆS OGSÅ Ekspert i cyberanalyse efter flere angreb i Grønland: Hackerne vil have penge eller informationer

De rammer systemer, enten for at lægge dem ned og kræve løsepenge for at levere siderne tilbage, eller også er der tale om helt gammeldags spionage. Bare på nettet.

- I takt med, at man bliver mere afhængig af tjenester på internettet, giver det en frygtelig masse fordele, men det øger også sårbarheden i den forstand, at man er mere udsat for cyberangreb, siger han.

Departementschefen kan ikke udtale sig om, hvem der stod bag cyberangrebet mod sundhedsvæsnet eller med hvilket formål.