Sundhedsvæsenet mangler varme hænder og må skære ned

I hele landet mangler sundhedsvæsenet ekstraordinært at få besat stillinger. Hen over sommeren er sundhedsvæsenet derfor nødt til at skære ned på sundhedsbetjening.
- Det er ikke unormalt, at det er svært at besætte alle stillinger i Sundhedsvæsenet i sommermånederne, men denne sommer er rekrutteringsudfordringerne større end normalt, skriver sundhedsvæsenet. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
16. juni 2022 11:38

I den kommende tid kan der være færre sengepladser i Dronning Ingrids Hospital. Desuden kan det blive nødvendigt for nogen at føde i Nuuk, hvis der ikke er nok personale på regionssygehuset. Der bliver også færre kirurgiske behandlinger.

Sundhedsvæsenet mangler nemlig ekstraordinært sundhedsmedarbejdere.

Det skriver sundhedsvæsenet i en pressemeddelelse på Naalakkersuisuts hjemmeside:

- I løbet af juni, juli, august og september vil sundhedsbetjeningen i regionerne og på Dronning Ingrids Hospital være påvirkede af den ekstraordinært vanskelige rekrutteringssituation.

- Det er ikke unormalt, at det er svært at besætte alle stillinger i Sundhedsvæsenet i sommermånederne, men denne sommer er rekrutteringsudfordringerne større end normalt.

De mulige konsekvenser bliver beskrevet af sundhedsvæsenet sådan her: 

Tilpasning af driften på Dronning Ingrids Hospital:

- Som følge af rekrutteringsudfordring vil Sundhedsvæsenet være nødsaget til at lukke flere sengepladser i ferieperioden. Der vil kunne opstå perioder, hvor nogle afdelinger alene kan modtage akutte patienter.

Nedsat kirurgisk aktivitet og længere ventetider

- Der vil i en periode være nedsat kirurgisk aktivitet. Planlagte patienters udredning og behandling udsættes, hvilket vil medføre øgede ventelister. De berørte patienter vil blive informeret om ændringerne personligt.

Ændret tilgang og adgang til Sundhedsvæsenet i regionerne:

- Alle regioner mærker rekrutteringsudfordringerne, men nogle regioner har større rekrutteringsudfordringer. Fælles for regionerne er, at kapaciteten vil blive mindsket og borgerne vil i perioder blive anvist andre kontaktveje til Sundhedsvæsenet end vanligt.

- Det kan for eksempel dreje sig om, at borgerne efter kl. 16 skal kontakte nærmeste regionssygehus i stedet for det lokale sundhedscenter. Disse tilpasninger vil blive meldt ud af Sundhedsvæsenet lokalt, således at de berørte borgere er orienteret.

Flere patientoverflytninger til regionssygehuse, Nuuk og Danmark

- Der må forventes at blive foretaget flere patientoverflytninger og evakueringer i perioder, hvor der er meget få eller ingen læger og sygeplejersker til at bemande sundhedscentrene/regionssygehusene/Dronning Ingrids Hospital.

Fødsler kan flyttes til Nuuk

- Det kan i nogle perioder blive nødvendigt, at gravide kvinder skal føde på Dronning Ingrids Hospital, hvis der ikke er det nødvendige personale til at opretholde et forsvarligt fødselsberedskab på regionssygehuset.

Besøg i bygderne kan blive udskudt

Desuden kan sundhedsvæsenets besøg i bygder blive udskudt eller aflyst, hvis der ikke er nok personale.

Sundhedsvæsenet skriver, at såfremt man får behov for sundhedsbetjening, så vil borgerne kunne kontakte sundhedsvæsenet, hvor der vil blive foretaget en sundhedsfaglig vurdering af borgerens individuelle behov.

Der vil være løbende information til borgerne om de lokale tilpasninger.

- Det kan for eksempel være ændrede kontaktveje til sundhedsbetjening. Informationerne vil blive sendt ud til borgerne fra de lokale sundhedsenheder via Sundhedsvæsenets officielle kommunikationskanaler. Borgere, der har et behandlingsforløb, som bliver ændret, vil blive informeret om ændringerne personligt.