Sundhedsvæsen lokker med burgere

Myndighederne i Nunavut lokker nu med burger og pommes frites for at få folk til at blive behandlet for tuberkulose. Det er nødvendigt, da inuit stadig nærer stor mistro til sundhedssystemet.
14. december 2010 13:31

I 1950erne blev hundredvis af Inuit sendt til hospitaler sydpå på grund af tuberkulose, mange døde, mange blev helbredt. Myndighederne troede indtil for nylig, at tuberkulosen var under kontrol, men inden for de sidste år er den dukket op igen, især i Nunavut.

Der er lige under 100 tilfælde af tuberkulose i Nunavut i 2010, og det er mere end 60 gange så mange som andre steder i Canada.

Der kan være mange grunde til den voldsomme udbredelse af tuberkulose, men de meget dårlige, overfyldte og fugtige boligforhold gives en stor del af skylden. Og derudover ryger omkring 70 procent af Nunavummiut, hvilket også kan bidrage negativt til antallet af lungesygdomme.

- På grund af den traumatiske historie fra 50erne, hvor en ud af syv inuit blev bortsendt af sundhedsmyndighederne til tuberkulose-behandling sydpå, og hvor mange Inuit aldrig vendte tilbage til deres bygder, er der stadig stor mistro til behandlingen for tuberkulose, udtaler Isaac Sobol, direktør for sundhedstjenesten i Nunavut, til avisen Globe and Mail.

Det betyder, at mange ikke kommer til behandling, før det er for sent og har fået fremskreden tuberkulose.

Derfor har sundhedstjenesten nu påbegyndt en oplysningskampagne om tuberkulose i Nunavut og frister endda med gratis hamburgers og pommes frites, hvis man kommer til behandling og tager den påkrevne medicin.