Sundhedsvæsen leder stadig efter årsag til nedbrud

Nedbruddet i sundhedsvæsnets systemer torsdag kom uden varsel. Foreløbigt er det ikke muligt at afvise, at det kan ske igen.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Inge S. Rasmussen
23. marts 2018 16:25

Det ville have været svært at forudse nedbruddet i sundhedsvæsenet datasystemer torsdag.

Det vurderer Kent Kleinschmidt der er afdelingschef for Peqqik Data, der har at gøre med blandt andet elektronisk patientjournal, telemedicin og mailsystemer.

- Nedbruddet i går skyldtes en central lagerenhed begyndte at køre ustabilt, siger Kent Kleinschmidt, og forklarer, at man i dag ikke har fysiske servere, men i stedet forskellige store elektroniske lagerenheder hos eksterne leverandører. Det er ikke normalt, at en central lagerenhed pludselig begynder at drille ifølge Kent Kleinschmidt.

- Det er ekstremt sjældent. Vi har kørt på det nu uden problemer i fire år, så det er første gang, vi oplever, at et så centralt system begynder at have ustabilitet i sin funktion, siger Kent Kleinschmidt og understreger:

- Al teknik kan til enhver tid gå ned. Men vi har været forskånet i de fire år. Vi har skiftet udstyr ud, der var truet. Det kom mere eller mindre uvarslet.

I øjeblikket er sundhedsvæsenet sammen med leverandøren i gang med at udrede, om nedbruddet skyldtes en ustabilitet, som en gang i mellem kan komme igen eller om det er softwaren, der har drillet.

- Indtil vi ved, hvad der har sat det her i gang, er det jo svært at sige, om det kan ske igen. Vores it-afdeling laver alle de her undersøgelser med vores leverandør for at finde ud af, hvad der egentlig skete, fordi de har jo en log på de ting, der sker, forklarer Kent Kleinschmidt.

LÆS OGSÅ Sundhedsvæsnet beder patienter blive hjemme

 

LÆS OGSÅ Østkysten går fri af IT-nedbrud i sundhedsvæsnet