Sundhedsudvalget på orienteringsrejse til Færøerne

Sundhedsudvalget indledte i dag en orienteringsrejse til Færøerne. Omdrejningspunktet for rejsen er opbygningen af det færøske sundhedsvæsen, adgangen til abort og en orientering om den færøske sundhedssikringsordning.
Skrevet af Najaaraq Egede
19. februar 2010 16:33

Naalakkersuisut forventes til efterårssamlingen at fremsætte forslag om sundhedsvæsenets styrelse og organisation. Udvalget er derfor interesseret i, hvorledes det færøske sundhedsvæsen fungerer. Det færøske og det grønlandske sundhedsvæsen har en række udfordringer til fælles - om end der også gør sig forskelle gældende, det skriver udvalget i en pressemeddelelse.

Ligesom Grønland må Færøerne sende visse patienter til behandling uden for landet. Ligesom Grønland har Færøerne været ramt af lægemangel. Også et øget pres på sundhedsvæsenets ressourcer som følge af livsstilssygdomme, nye behandlingsmuligheder og den demografiske udvikling kender begge lande kun alt for godt. Derimod har Færøerne til dels overvundet de infrastrukturelle problemer, som tidligere har nødvendiggjort patientevakuering med fly eller helikopter.

Antallet af aborter her i landet er højt internationalt set. Og spørgsmålet om, hvordan antallet kan bringes ned, optager mange mennesker. Senest har det i medierne og i udvalget været diskuteret, om en delvis brugerbetaling vil kunne bringe antallet af aborter ned. Diskussionen om abort har en helt anden karakter på Færøerne, hvor abortlovgivningen er meget restriktiv, og antallet af aborter er meget lavt.

Såvel ligheder som forskelle vil kunne være af interesse for udvalget, og bidrage til en vurdering af, hvordan vi selv bedst muligt kan møde de udfordringer, som det grønlandske sundhedsvæsen står overfor.

Udvalget er ligeledes interesseret i at orientere sig om Færøernes nye sundhedssikringsordning. Også her er der måske inspiration at hente.