Sundhedspersonale finpudser evnerne

Læger og sygeplejersker skal blive bedre til at hjælpe svært tilskadekomne mennesker. Det er hensigten med et kursus, der for første gang bliver gennemført her i landet.
Skrevet af Mads Lynge
26. april 2011 11:24

Advanced Trauma Life Support, ATLS, er et kursus i livreddende behandling til mennesker, der er kommet akut og alvorligt til skade. Kurset skal nu for første gang gennemføres for læger og sygeplejersker i Grønland.

Hvorfor er det nødvendigt, at tage kurset?

- Fordi det giver en ekstra mulighed for at opøve den hurtigste og bedste måde til at modtage og behandle tilskadekomne. Det vil sige, at indlede en hurtig livreddende behandling hvis uheldet sker, siger overlæge Jacob Kanstrup fra Dronning Ingrids Hospital.

Ideologien bygger på det princip, at diagnostik og behandling udføres systematisk efter skadernes potentielle dødelighed. Og Jacob Kanstrup mener, at kurset vil tilføre bedre service for befolkningen:

- Jeg mener helt sikkert, at det giver bedre service i den forstand, at vi nu får de første 20 sygeplejersker og læger igennem det her kursus, og dermed får skærpet opmærksomheden på hvor vigtigt det er, at kunne reagere på den rigtige livreddende måde når en ulykke sker, og et menneske kommer alvorligt til skalde, siger Jacob Kanstrup.

Det er blandt andet læger fra Rigshospitalets Traumecenter, der skal undervise i kurset.

De 20 kursister kommer fra Dronning Ingrids Hospital, Sisimiut, Aasiaat, Ilulissat, Qaqortoq og Tasiilaq.