Sundhedsledelsen tog forskud på overenskomsten

De 'mærkelige lønudbetalinger' som er skyld i at Sundhedsledelsens styrelseschef, cheflæge og chefsygeplejerske forleden blevet fritaget for tjeneste var 'forskud' på lønstigninger, der endnu ikke var færdigforhandlet. Udbetalingerne er gået til ledende regionslæger, overlæger og oversygeplejersker, erfarer Radioavisen.
28. marts 2012 16:57

Det eneste, som departementchef i Departementet for Sundhed, Ann Birkekær Kjeldsen, indtil videre har villet oplyse, er, at udbetalingerne ikke har været til de tre chefer selv.

Radioavisen erfarer, at aconto-udbetalingerne er gået til landets fem ledende regionslæger, to overlæger og tre oversygeplejersker.

I forbindelse med implementeringen af Sundhedsreformen blev disse personalegrupper opsagt i efteråret 2010, og de ansatte fik besked på at søge stillingerne igen. Men lønforholdene for disse stillinger var ikke færdigforhandlede. Derfor valgte ledelsen at udbetale aconto-vederlag i den størrelsesorden, som de regnede med ville komme til at stemme med de nye overenskomster.

Problemet er bare, at pengene endnu ikke var bevilget, og at arbejdsgiveren, altså Selvstyret, ikke blev informeret om den alternative aflønning af personalet.

For oversygeplejerskerne gælder det, at de siden efteråret 2011 med tilbagevirkende kraft for hele året har fået udbetalt vederlag på 6.000 kroner per måned, som ikke var bevilget.

Sygeplejerskernes overenskomst faldt på plads for et par uger siden. Resultatet betyder, at oversygeplejerskerne har fået udbetalt 1.000 kroner for meget om måneden i den pågældende periode.

Departementschef Ann Birkekær Kjeldsen har oplyst, at en tilbundsgående undersøgelse af sagen forventes at give et fuldt overblik inden ugens udgang. Ifølge Radioavisens oplysninger indebærer undersøgelsen, at alle berørte ansatte er blevet indkaldt til samtaler i Nuuk for at afgive forklaring.

Det har i dag ikke været muligt at få oplysningerne officielt bekræftet.