Sundhedskartel: Dyrt for alle hvis vi taber voldgiftsagen

Hvis Sundhedskartellet taber en voldgiftssag mod Selvstyret, kan det får vidtrækkende konsekvenser. Det kan nemlig blive meget dyrt for Selvstyret, hvis alle begynder at kræve ekstra betaling ved ansættelsen, mener formand for Sundhedskartellet PPK, Karin Holler.
Skrevet af Jens Thorin
10. december 2009 12:07

Formand for PKK Karin Holler er ked af at sagen om de hollandske sygeplejersker nu er endt i voldgiftsretten.

- Sygeplejerskernes løn blev løftet med 19 procent de næste tre år ved en overenskomst fra maj. Samtidig var der enighed om, at der skal laves et forsøg med en ny vikarordning.

I august rekrutterede Departementet for Sundhed hollandske sygeplejersker, der skulle ansættes på overenskomstvilkår efter et sprogkursus. Her fik sygeplejerskerne lovning på at få betaling for den tid, de bruger på sprogundervisning.

Men i slutningen af november blev PPK og Selvstyret enige om, at en bonus er i strid med overenskomsterne. Det gælder også, hvis der udbetales en kompensation.

Alligevel siger departementet, at de udenlandske sygeplejersker skal have kompensation for sprogundervisningen.

- Det her kan vi ikke leve med. Man forandrer det time for time. Vi har intet imod, at der kommer hollandsk arbejdskraft. De skal være hjertelig velkomne. Men det har virkelig generet grønlandske sygeplejersker, som jo både kan grønlandsk og dansk. De føler sig især krænket af, at man nu kan få ekstra betaling, når man kommer fra et EU-land og skal lære dansk for at komme til Grønland, siger Karin Holler, der ikke frygter, at PPK taber voldgiftssagen.

Men hvad nu, hvis det alligevel sker?

- Så kunne jeg da forestille mig, at der vil være mange kommende medarbejdere, der vil stille krav om ekstrabetaling, inden de overhovedet bliver ansat. Det vil være konsekvensen, også er vi virkelig ud i noget, som ingen kan styre, siger Karin Holler.