Suka K. modsiger sig selv

Det tager tid at udarbejde en forfatning, påpeger naalakkersuisoq for selvstændighed i denne uges udgave af AG. Men alligevel var tiden knap, da forslaget om en forfatningskommission blev hastet igennem Inatsisartut.
Siumut Selvstændighed Naalakkersuisoq
Suka K. Frederiksen Foto © : Siumut
25. november 2016 12:33

Suka K. Fredriksen slår i en kronik i avisen fast, at arbejdet med at udforme en forfatning skal være omhyggeligt, og derfor kan komme til at tage to til tre år.

Ydermere påpeger hun, at det skyldes, at demokrati ikke er den hurtigste vej til at træffe beslutninger.  

Men den udmelding harmonerer dårligt med, at selve forslaget om nedsættelsen faktisk blev hastet igennem den lovgivende forsamling. 

Inatsisartut hasteindkaldt

Først dagen før punktet skulle førstebehandles i Inatsisartut, blev det optaget på dagsordenen, og samtidig fik medlemmerne udleveret en redegørelse på over 100 sider med anbefalinger til en forfatningskommission, som de havde under et døgn til at læse og forstå.

Det fik Demokraternes Michael Rosing til at spørge Suka K. Fredriksen, om hun også mente, at lovudvalget havde tid nok til at lave en gennemarbejdet betænkning.

- Jeg vil gerne vide fra Naalakkersuisut, om de finder det vigtigst, at vi gør vores arbejde hurtigt, eller vi gør vores arbejdet grundigt. Så vidt jeg kan se, kan vi ikke nå begge dele på en søndag eftermiddag.

Hurtigt kan også være grundigt

Demokraterne havde tidligere foreslået, at man skulle skyde andenbehandlingen til forårssamlingen, så lovudvalget kunne få bedre tid til at lave en betænkning på den over 100 sider lange redegørelse.

Men fra talerstolen afviste Suka K. Fredriksen, at tiden skulle være et problem.

- Til tider, er det nødvendigt at arbejde hurtigt, men også grundigt på samme tid.

Et samlet lovudvalg var dog heller ikke tilfredse med den korte tidsfrist, som de mente, langt fra var optimal.

Desuden påpegede de det problematiske ved, at Inatsisartut med forslaget overlader det til Naalakkersuisut at fastsætte kommissoriets indhold og kommissionens sammensætning, da redegørelsen netop havde lagde op til, at Inatsisartut skulle træffe de valg.

Men et flertal valgte dog at bakke om forslaget for ikke at forsinke igangsættelse af processen unødigt.