Succesprojekt starter op igen

I 2011 lykkedes det Foreningen Grønlandske Børn at komme på Finansloven med deres integrationsprojekt for grønlandske børn i Danmark. Nu er opfølgeren til projektet Et Godt Liv i Danmark så småt ved at starte op.
Skrevet af Martine Lind Krebs
15. februar 2013 16:46

Det nye projekt, Et Bedre Liv in Danmark, som er i sin opstart i København, Aarhus, Aalborg og Esbjerg, har til formål at skabe et bedre børneliv for de grønlandske børn i Danmark, som har det svært. Det forklarer vicegeneralsekretær i Foreningen Grønlandske Børn Puk Draiby.

- Projektet sætter fokus på at opbygge kompetencer hos børnene gennem en række aktiviteter for barnet og dets familie, så de bedre kan udnytte de muligheder, som verden giver dem og lære at tro på sig selv, forklarer hun.

-         

Det første projekt, Et Godt Liv i Danmark, afslørede, at en stor gruppe socialt udsatte grønlandske børn bliver glemt i det danske system. På baggrund af projektet foretog foreningen næsten 100 underretninger om projektets 120 børn, hvilket førte til 77 kommunale støtteforanstaltninger, mange af dem anbringelser uden for hjemmet. Men Puk Draiby understreger, at formålet med Et Bedre Liv i Danmark ikke er at få børnene fjernet fra deres familier.

-          Vi har i højere grad end tidligere fokus på at tage nogle børn ind, hvor familien samlet kan få gavn af projektet. Vi har også lært af den erfaring at tage behandlingskrævende børn ind i projektet – det kan vi ikke rumme – de skal rummes i de kommunale tilbud, siger hun.

Foreningen Grønlandske Børn vurderer, at omkring 1000 grønlandske børn i Danmark kan betegnes som socialt udsatte, og behovet for støtte vil ikke ændre sig, mener Puk Draiby:

-          Vi kan jo se, at der er konstant til- og fraflytning mellem Danmark og Grønland. Det betyder, at der kommer familier hertil, som mangler de kulturelle og sproglige forudsætninger for at indgå på lige fod med andre danskere. Og de er sårbare, siger hun.

Projekt Et Bedre Liv i Danmark har plads til 15 børn i hver by og mangler i øjeblikket kun børn i København. Projektet har fået bevilliget 6 millioner kroner årligt de næste 4 år, hvorefter det skal evalueres.