Succes med Nordpolen-tur

Leder af Lomrog-ekspeditionen betegner i dag - tre måneder efter togtet - turen som en succes.
Skrevet af Martine Lind Krebs
16. december 2012 13:39

Det er nu 3 måneder siden, at forskerne på Lomrog-ekspeditionen vendte tilbage. Formålet var at finde dokumentation for Rigsfællesskabets krav på havområder nord for Grønland, herunder selve Nordpolen.
- I den forstand at vi har gennemført togtet som planlagt er det en succes. Vi har været i de områder, hvor vi gerne vil indsamle data – både vanddybder fra Lomonosovryggen og seismiske data fra Amundsen bassinet. Desuden var vi så heldige at få foretaget nogle bundskrab, så vi har noget materiale fra selve Lomonosovryggen med hjem, forklarer Christian Marcussen.

Han holdt fredag foredrag om togtet på Handels- og Søfartsmuseet i Helsingør. Selvom havisen i Arktis svinder mere og mere ind, har det ikke været lette forhold at foretage målinger under, fortæller han.

- Havisen kan godt være mellem to og fem meter tyk, og der er også isdrift, som kan gøre, at den er under tryk. Isen kan godt ødelægge det udstyr vi har i vandet. Desuden var vi nødt til at bryde en rende, før vi kunne indsamle data. Det gør det langsommeligt og også kostbart at indsamle de data, siger Christian Marcussen.

Lige nu er forskerne i gang med at analysere dataene fra togtet, og det vil de med al sandsynlighed have travlt med helt frem til 2014, hvor fristen for at indgive dokumentationen for FN’s Havretskommission udløber, siger han.

Rigsfællesskabet gør krav på i alt fem havområder: To, der ligger nord og syd for Færøerne, samt områder syd, nordøst og nord for Grønland.

I flere af områderne er der flere lande, der gør krav gældende. Og her er det ikke havretskommissionen, der trækker grænserne.

- Så er det op til landene at forhandle sig frem til en løsning inden for de interationale regler, der findes. Hvis landene ikke kan det kan man søge om hjælp hos internationale domstole – enten i Haag eller i Hamborg, siger Christian Marcussen.

Kontinentalsokkelprojektet koster Rigsfællesskabet 331 millioner kroner over en periode på 12 år.