Styrelseschef for sundhed fyret

Radioavisen erfarer, at to af de tre fritagne chefer i sundhedsledelsen er blevet fyret. Det drejer sig om styrelseschef Kurt Nielsen og chefsygeplejerske Lisbeth Lumby Rasmussen. Samtidig erfarer Radioavisen, at cheflæge Carsten Thordal slipper med en advarsel.
Skrevet af Mads Lynge
23. april 2012 11:56

Sagen tog sin begyndelse i slutningen af marts, hvor sundhedsvæsenets tre øverste chefer blev fritaget med øjeblikkelig varsel.
Det skete efter Revisionen blev opmærksom på en række stærkt kritisable aconto-lønudbetalinger.

Udbetalinger, der så at sige var taget "forskud" på, da lønstigningerne til regionslægerne, overlægerne og chefsygeplejerskerne på det tidspunkt endnu ikke var forhandlet på plads.

Departementschef i Departementet for Sundhed, Ann Birkekær Kjeldsen, gjorde den 28.marts opmærksom på, at udbetalingerne ikke var gået til de tre chefer selv. De var i stedet gået til landets fem ledende regionslæger, to overlæger og tre oversygeplejersker.

I forbindelse med implementeringen af Sundhedsreformen blev disse personalegrupper opsagt i efteråret 2010, og de ansatte fik besked på at søge stillingerne igen. Men lønforholdene for disse stillinger var ikke færdigforhandlede.

Derfor valgte ledelsen at udbetale aconto-vederlag i den størrelsesorden, som de regnede med ville komme til at stemme med de nye overenskomster.

Problemet er bare, at pengene på det tidspunkt endnu ikke var bevilget, og at arbejdsgiveren, altså Selvstyret, ikke blev informeret om den alternative aflønning af personalet.

Sundhedsdepartementets håndtering af sagen har mødt stor kritik fra blandt andet Grønlands Lægekredsforening og sygeplejerskernes fagforening i Grønland, PK.

Det har her til eftermiddag ikke været muligt, at få en mundtlig kommentar fra Departementet for sundhed, men i en pressemeddelelse sendt ud sent eftermiddag, tilbageviser departementschef Ann Birkekær Kjeldsen, ikke Radioavisens oplysninger, men henviser til reglerne, der hindrer hende i udtale sig om personalesager. Og hun fortsætter:
- Jeg kan oplyse, at sagen fortsat følger de gældende regler med de foreskrevne høringsrunder af de berørte parter, og at Selvstyret ønsker sagen afsluttet hurtigst muligt, skriver departementschef i Departementet for Sundhed, Ann Birkekær Kjeldsen.