Studie af Grønlands genetiske historie offentliggjort

Trefjerdedele af den grønlandske befolknings genetiske arvemasse stammer fra inuit, mens den resterende fjerdedel kommer fra europæere.
Foto © : Royal Museums Greenwich/Flickr
Skrevet af Karsten Sommer
15. januar 2015 05:24

Det slår et nyt studie - foretaget af en række danske forskere - fast ifølge en netop offentliggjort artikel i det ansete tidsskrift American Journal of Human Genetics.

Grønland er blevet befolket i flere omgange gennem de seneste 5.000 år. Både fra de arktiske områder og af europæere - bl.a. vikinger og nordboere. Det nye studie har undersøgt de genetiske konsekvenser af disse migrationer, for at få fastslået hvem af dem, der er ophav til nutidens grønlændere.

Og resultatet viser altså, at 75% af grønlændernes genetiske arvemasse stammer fra inuit, mens de resterende 25% kommer fra europæere.

- Der er dog stor variation mellem de forskellige regioner i Grønland. For eksempel har de fleste indbyggere i Tasiilaq ikke nogen europæiske forfædre, mens så godt som alle grønlændere på vestkysten har både inuit og europæiske forfædre i deres gener, forklarer een af forskerne, Ida Moltke, fra Københavns Universitet.

- Grønlands lille befolkning har betydet, at folk fra forskellige egne genetisk har ændret sig hurtigt. I dag er een fra Qaanaaq genetisk mere forskellig fra een i Tasiilaq, end en dansker er fra en syditaliener, fortæller Lektor Anders Albrechtsen fra Københavns Universitet.

Samtidig giver de nye forskningsresultater også en bedre forståelse af de genetiske faktorer, der påvirker grønlændernes risiko for at udvikle sygdomme.

- Vi kan bruge resultaterne til fremtidige sygdomsstudier, og på sigt forbedre diagnosticering og behandling af sygdomme som f.eks. type 2 diabetes, siger Ida Moltke.