Studerende på Ilimmarfik: Jeg har hjemve, men jeg kæmper videre

Sikkerninnguaq Olsen har i de sidste to måneder tænkt på at droppe sine studier. Men en studievejleder har hjulpet hende til at kæmpe videre.
- Mine drømme er større end de job, jeg har mulighed for at tage i bygden, siger Sikkerninnguaq Olsen. Foto © : KNR
25. januar 2020 14:21

22-årige Sikkerninnguaq Olsen studerer jura på Grønlands Universitet Ilimmarfik. Hun kommer fra Nuussuaq, en bygd cirka 150 km nord for Upernavik.

Og studielivet i Nuuk kan være en hård kamp.

- Jeg har så meget hjemve, at jeg nogle gange ikke passer mine studier, fortæller hun.

Historisk frafald

Frafaldsprocenten for studerende på Ilisimatusarfik er styrtdykket i løbet af de sidste fem år. Universitetets egne tal viser, at frafaldsprocenten var på 44 i 2015. Sidste år faldt den til otte. 

Adgangskrav er blevet strammet, mentorordning, coaching mod eksamensangst og studieservice er nogle af de skridt, der har forbedret frafaldet, forklarer universitet selv. 

LÆS OGSÅ Frafaldsprocenten styrtdykker på uni: Fra 44 til otte procent på fire år

Studietiden har været så hårdt for Sikkerninnguaq, at hun i december slet ikke forberedte sig på sine eksaminer. En studievejleder på Ilimmarfik bemærkede hendes fravær.

- Da det gik ned af bakke for mig, spurgte vejlederne mig om, hvad der er sket. Derfra hjalp de mig til, hvordan jeg kunne komme videre, fortæller hun.

Og hun giver ikke op. For nogle studerende er det en trøst at tænke på, at de kan vende hjem, når studietiden er overstået - men det gælder ikke for Sikkerninnguaq.

Drømmene er større

- Mine drømme er større end de job, jeg har mulighed for at tage bygden. Jeg vil måske også studere videre til advokat. Så mine jobmuligheder i bygden er meget meget vanskelige.

Men hun håber dog på, at muligheden vil komme i fremtiden.

- Jeg stopper ikke med at lede efter muligheder. Jeg har den her tankegang hele tiden: Hvad kan jeg lave i bygden?

Og fordi hun bor i en lille bygd, er der ikke mange, der har en akademisk uddannelse.

Hvem skal vi se op til?

- Det der ordsprog: "Hvis de andre kan, så kan du også" har vi (dem i bygden red.) ikke rigtigt kunne leve op til. For hvem skulle vi se op til? Derfor vil jeg gerne vise, at vi også kan, siger hun.

Når hun tænker på dem, der bor i bygden giver det et stor skub.

- Når den tanke strejfer mig, giver det mig styrke til at kæmpe videre med min uddannelse. Så dem i bygden kan måske se op til mig. Det giver mig meget styrke, siger Sikkerninnguaq Olsen.