Studerende i Danmark sikres fradrag

Den danske regering er sammen med Socialdemokraterne ved at sikre grønlandske studerende i Danmark det fradrag, som de ellers mistede retten til i starten af året.
Skrevet af mlk
20. april 2011 11:08

Grønlandske studerende havde tidligere mulighed for at tjene i alt 71.000 kroner skattefrit om året. Men fra januar blev dette beløb reduceret til 42.900 kroner.

 

Det skete som en del af VKO-flertallets skattereform, hvor fradraget for alle udenlandske gæstestuderende blev sat ned – og det omfattede også færøske og grønlandske studerende.

De nye skatteregler blev modtaget med chok blandt de studerende. En af dem var Nivi Christensen, som studerer kunsthistorie ved Københavns Universitet.

- Jeg var ret ked af det, fordi det betyder rigtig meget. Det var jo et stort fradrag, der blev fjernet fra den ene dag til den anden, og der havde været ret meget stilhed omkring det. Så jeg fik et rimeligt stort chok, siger hun.

Men nu ser det altså ud til, at regeringen har besindet sig. Et lovforslag er på vej, hvor færøske og grønlandske studerende får et ekstra ligningsmæssigt fradrag på 36.000 kroner om året. Beløbet sikrer de studerende samme vilkår som før ændringen i skattelovgivningen i januar.

- Det betyder rigtig meget for mig, siger Nivi Christensen.

Ændringen vil nemlig spare hende for et større skattesmæk. Og hun langt fra den eneste.

- Der er andre, der stadig ikke har fundet ud af det her, og som derfor ikke har lavet deres forskudsopgørelse. Hvis de finder ud af det, bliver de endnu mere lettet end jeg er, for det er rigtig mange tusind kroner, de skulle betale tilbage som skattesmæk næste år, siger Nivi Christensen.

Det er protester fra de færøske studerende, der har fået regeringen til at indføre det ekstra ligningsmæssige fradrag. Socialdemokraterne bakker op om forslaget, og sikrer det dermed flertal, når det skal behandles inden sommerferien.

-  Sådan noget her har enorm stor betydning for de studerende i hverdagen. De grønlandske studerende har højere udgifter end deres danske medstuderende i udgangspunktet, det var derfor man indførte fradraget i sin tid. Der er derfor god grund til at være positiv over, at det er lykkes os at få det genetableret, siger Nick Hækkerup, Socialdemokraternes skatteordfører.

Det er ikke kun studerende med studiejob, der ville blive ramt af beskæringen i fradraget. Også studerende, hvis eneste indtægt er den grønlandske SU på 4.600 kroner vil uden den kommende lovændring til at skulle betale skat.

Når loven er vedtaget i Folketinget vil den gælde hele dette skatteår, så de studerende vil derfor ikke opleve nogle økonomiske konsekvenser, om end deres selvangivelse bliver lidt mere kompliceret.